MANHATTAN

De beste algemene boekwinkel van Manhattan vind ik de Book Forum Inc. op 2955 Broadway, niet ver van Columbia University en gemakkelijk bereikbaar met lijn 1 van de subway. Iedereen heeft zijn 'beste boekwinkel', ongeveer zoals iedereen ook de kleren heeft die hem het lekkerst zitten en waarin hij volgens zichzelf het best voor de dag kan komen. Het gaat om de combinatie. Er zijn boekwinkels die misschien wel het boek verkopen dat ik nodig heb, maar toch zou ik daar niet langer dan de noodzakelijke tijd willen blijven. De Book Forum heeft meestal wat ik wil hebben, maar ik blijf er langer en ontdek dan veel meer dat ik ook wil hebben. Ik dompel me daar in welbehagen en word er beheerst door hebzucht; kortom, ik voel me er uitstekend.

Op het eerste gezicht is het een wat rommelige ruimte met een ingewikkelde topografie en nauwe gangen tussen de hoge kasten. Ze hebben er ongeveer veertigduizend titels, verdeeld over allerlei takken van wetenschap en literatuur in veel talen, streng gerubriceerd zodat het er op het tweede gezicht helemaal niet rommelig is, maar wel de gedempte, naar papier ruikende gastvrijheid heeft die een echte boekwinkel niet kan ontberen. Degenen die je de boeken verkopen, zijn ook echte Amerikaanse intellectuelen, die deze kwaliteit veel ernstiger nemen dan hun Nederlandse soortgenoten. Hebben ze in een zeldzaam geval het gevraagde niet, dan zijn ze daar oprecht treurig over. Ze willen het voor je bestellen, maar dat wil je zelf niet en dan ga je een paar blokken verder, naar nummer 2259, Shakespeare en Co., waar ze het misschien wel hebben en waar je je ook niet verveelt.

Er zijn mensen die zweren bij Scribner Book Stores, 597 Fifth Avenue. Die is groter dan de Forum, heeft ook wat meer titels, ziet er heel wat opgeruimder uit, maar boezemt mij wantrouwen in. M'n vooroordeel zegt me dat alles wat in Midtown is gevestigd en zich beweegt op het gebied van het denken en de letteren, een beetje opgepoetst is, de blitz wil maken op een manier die een boekhandel niet eigen hoort te zijn. Ga liever naar Spring Street Books, 169 Spring Street, in een betere buurt, SoHo, South of Houston, waar men zich niet zo snel compromitteert en die ook met lijn 1 te breiken is.

Strand Bookstore, 828 Broadway, is de grootste antiquaar, met twee miljoen titels. Ik ben er geen liefhebber van, krijg het gevoel dat ik er verdrink en houd bovendien niet van het nors uitgevallen personeel. Je kunt er een stevig linnen zakje kopen, met de naam van de winkel erop zodat iedereen later zal kunnen zien waar je geweest bent. Ertegenover is een merkwaardige winkel die zich specialiseert in comics, geillustreerde science fiction en wezens die dit genre bevolken.

Manhattan heeft een groot aantal gespecialiseerde boekhandels. Op 1222 Madison Avenue is de Soldiers Shop waar je je behalve krijgskundige literatuur ook tinnen soldaatjes kunt aanschaffen. Op Bleecker Street, vlak bij Abingdon Square is een winkel - naam vergeten - die zich heeft toegelegd op biografieen en niet ver daarvandaan, richting uptown, Achtste Avenue is er een die alleen detectives en misdaad verkoopt. Bent u daar toch in de buurt, loop dan even de Corner Bistro op de hoek van Jane Street binnen. Liefhebbers van honden, paarden, cartografie, de scheepvaart, het feminisme, de verpleegkunde, zo gek valt het niet bedenken of ze kunnen bij hun eigen specialist terecht.

Hoe kom je te weten waar die is? Manhattan heeft een gele gids, genaamd de Nynex Yellow Pages, waarin de boekhandels niet alleen alfabetisch op een rij staan, maar ook gerubriceerd naar hun specialisme. Bel op en vraag of ze het hebben. Dat spaart heel wat tijd en Manhattan is altijd groter dan u denkt.

    • H. J. A. Hofland
    • Boekwinkelen in