Iran bedankt Irak toch nog voor hulp na aardbeving

BAGDAD, 7 juli De Iraanse president, Ali Akbar Hashemi Rafsanjani, heeft in een telegram Irak alsnog bedankt voor zijn hulp aan Iran na de aardbeving van vorige maand. Dit hebben de officiele Iraakse media gisteren gemeld. Irak stuurde onder meer medicijnen en voedsel naar Iran.

Volgens het Iraakse Persbureau stond er in het telegram van Rafsanjani aan de Iraakse president Saddam Hussein onder andere: 'Wij danken uwe excellentie, de leiders en het volk van Irak voor de spijtbetuiging en smart die u heeft geuit over de pijnlijke ramp van de aardbeving die onze mensen heeft getroffen. We danken u voor uw bereidheid om hulp te verlenen aan de slachtoffers van de beving, terwijl we islamitische mensen voortdurend geluk, welzijn en succes toewensen. Moge God ons zijn genade, gratie en zorg schenken'. Iran bedankte eerder een groot aantal landen in de wereld voor hun hulp voor de slachtoffers van de aardschok, maar enkele staten waaronder Irak ontbraken hierbij nadrukkelijk. Ook de Verenigde Staten en Groot-Brittannie ontvingen geen dank voor hun inspanningen.

De ministers van buitenlandse zaken van beide staten kwamen begin deze week bijeen in Geneve voor hun eerste directe ontmoeting sinds 1988. Een Amerikaanse organisatie voor hulp aan kinderen kondigde gisteren aan een schip met hulpgoederen ter waarde van vier miljoen dollar te zullen sturen naar Iran. Tot dusver zijn de Amerikanen ten aanzien van de slachtoffers in Iran niet zo vrijgevig geweest maar daarin begint verandering te komen. (AFP, Reuter)