Duel der tenoren

Luciano Pavarotti, Placido Domingo en Jose Carreras, de drie beroemdste tenoren ter wereld, treden vanavond voor het eerst samen op in Rome, aan de vooravond van de finale van het wereldkampioenschap voetballen. Dit bijna overal ter wereld rechtstreeks door de tv uitgezonden concert wordt volgens sommigen het grootste opera-evenement in de historie: een publiek van 800 miljoen kijkende luisteraars. Anderen beschouwen het concert van de rivaliserende tenoren tegelijkertijd als het wereldkampioenschap zingen.

Het tenorenconcert is natuurlijk een zeer Italiaanse opmaat voor het kampioensduel, maar uiteraard was het niet de bedoeling geweest dat Italie vanavond, juist voor dit concert, al zou moeten spelen om de derde en vierde plaats. Het laatste nummer van het officiele programma, de aria Nessun dorma uit Puccini's opera Turandot, was immers uit de keel van de Amerikaanse Italiaan Luciano Pavarotti bedoeld geweest als een laatste aansporing voor de Italiaanse voetballers: de aria eindigt met het zelfbewuste Vincero, vincero! (Ik zal overwinnen!)De drie tenoren treden op in het openluchttheater dat is opgebouwd in de Thermen van Caracalla, de imposante ruines van het gigantische badhuis dat de Romeinse keizer Caracalla (186-217 na Chr.) ten zuiden van het Colosseum liet bouwen. Tot in de zesde eeuw was het zeer luxueuze badhuis met tientallen meters hoge zalen, prachtige mozaiekvloeren en ingenieuze warmwatervoorziening in gebruik. Na de ineenstorting van het Romeinse rijk raakten de thermen in verval, maar wat er nu nog van de meters dikke muren overeind staat is nog steeds een fantastisch decor voor opera's, balletten en concerten. Het openluchttheater voor 6000 toeschouwers werd in 1937 geopend.

Dirigent Zubin Mehta leidt vanavond een orkest van meer dan tweehonderd musici. Geopend wordt met delen uit Le Carnaval Romain van Berlioz. Daarna zingen de drie elkaar afwisselende tenoren elk vier aria's. De ouverture I Vespri Siciliani fungeert op de helft van het programma als 'pauzemuziek' en is merkwaardig genoeg het enige nummer van Verdi, van wie dus niets wordt gezongen!De drie tenoren brengen elk wat serieuze aria's: Carreras zingt het Lamento di Federico uit L'Arlesiana van Cilea en het Improvviso uit Giordano's Andrea Chenier, Pavarotti zingt Recondita armonia en Domingo vertolkt E lucevan le stelle, beide uit Puccini's Tosca. Verder is er ook veel lichter werk van componisten als Lehar, Cardillo, Lara, Sorozabel en De Crescenzo. Na het Nessun dorma van Pavarotti staan de heren gezamenlijk op het podium voor een medley met voor elk wat wils: Maria en Tonight van Bernstein en ander populair werk als Caminito, Wien, Wien nur du allein, La vie en rose en O sole mio.

Pavarotti, Domingo en Carreras: Ned. 3, BRT 2 en Duitsl.2 van 22.30 - 23.45 uur. (Het concert kan wat later beginnen als de wedstrijd Italie - West-Duitsland wordt verlengd).

    • Kasper Jansen