Druk op Doe in Liberia neemt verder toe

MONROVIA, 7 juli In de Liberiaanse hoofdstad Monrovia is het gisteren opnieuw tot gevechten gekomen tussen de troepen van president Samuel Doe en het opstandelingenleger onder leiding van Charles Taylor.

In alle vroegte vielen de opstandelingen, die de hoofdstad hebben afgesneden van de rest van het land, de haven aan met zware artillerie. Ze riepen de regeringssoldaten toe: 'Sterf niet voor Doe'.

De mannen van Doe maakten , volgens ooggetuigen een gedemoraliseerde indruk. Na enkele uren trokken de opstandelingen zich echter terug.

Ook in de nabijheid van de residentie van Doe, die eveneens aan de kust is gelegen, werd er gevochten. Volgens onbevestigde berichten zouden er nu zo'n 2.000 soldaten die nog trouw zijn aan Doe staan tegenover ruim 5.000 opstandelingen van Taylor. Diplomaten in Abidjan, de hoofdstad van het buurland Ivoorkust, meldden intussen dat Doe een vergeefs beroep op de Verenigde Staten had gedaan om hem en honderd getrouwen naar de streek Grand Gedeh te begeleiden, waar de president oorspronkelijk vandaan komt. Daar zouden nog enkele duizenden loyale soldaten op hem wachten. Doe zou dit verzoek woensdag hebben gedaan tijdens een onderhoud met de Amerikaanse ambassadeur in Monrovia, Peter de Vos. In Washington werd dit bericht echter tegengesproken. Wel gaf een Amerikaanse woordvoerder toe dat Doe had laten weten zijn geboortestreek te willen bezoeken, maar hij zou daarbij niet om hulp hebben gevraagd.

Volgens de diplomaten in Abidjan zou Doe vervolgens eveneens tevergeefs hebben gevraagd aan de Brits-Nederlandse luchtvaartmaatschappij Air Cargo om hem naar Grand Gedeh te brengen met een Antonov-vliegtuig.

De Verenigde Staten, die vier schepen met in totaal 2300 voor de Liberiaanse kust hebben gestationeerd, zouden intussen een niet nader genoemd Afrikaans land bereid hebben gevonden om Doe eventueel asiel te verlenen als hij Liberia zou verlaten. Dit meldde het Amerikaanse blad The Washington Post gisteren.

Zeven Westafrikaanse staten hebben gisteren besloten om een bemiddelingspoging in het conflict in Liberia tot dinsdag uit te stellen, omdat de rebellen van Taylor niet waren vertegenwoordigd op het overleg in Freetown, de hoofdstad van Sierra Leone. Volgens een woordvoerder in Freetown heeft de groep van Taylor toegezegd dinsdag aanwezig te zullen zijn bij het beraad van de zeven.

Volgens diplomatieke bronnen in Freetown overweegt een aantal Westafrikaanse staten ook om een vredesmacht te sturen naar Liberia. (Reuter, AFP, UPI)