Damrak onder druk door Philips en Nedlloyd

ROTTERDAM, 7 juli Het loslaten van de minimum provisie tarieven door de Vereniging voor de Effectenhandel noch het einde van de beursbelasting hebben er deze week voor gezorgd dat de aandelenhandel op het Damrak werd gestimuleerd.

De omzetten waren zeer beperkt alsof de vakantie-periode al is losgebroken. Over het algemeen waren de koersschommelingen even bescheiden en bleef de beurs vlak onder zijn niveau van begin dit jaar hangen. Opvallend is echter dat het vooral de hoofdfondsen waren waar verliezen werden geleden.

Philips zakte gisteren tot onder de 30 gulden, waarmee de beurs nu toch wel heel duidelijk te kennen geeft dat het officiele aantreden van Timmer en de fanfare daar omheen het vertrouwen in Philips niet hebben hersteld. Aan de andere kant is de omzet in Philips de afgelopen week nu ook weer niet van bijzondere omvang geweest. Nedlloyd zette zijn gestage neergang in versneld tempo door en moest nog eens zeven procent prijsgeven, zonder dat de onderneming zelf met nieuws naar buiten is gekomen dat de koersval die nu al maanden duurt kan verklaren. VOC dat lange tijd gelijk met Pakhoed omhoog ging vanwege de belangstelling voor de olie-opslag heeft nu af moeten haken, terwijl Pakhoed vrolijk verder omhoog stoomt tot boven nu de 204 gulden.

Over de grootste verliezer van de week, DocData zijn nauwelijks meer woorden vuil te maken. De onderneming heeft nog nooit een produkt verkocht en behoort samen met Text Lite (omzet 18 miljoen gulden) tot de fondsen waarvan altijd is betwijfeld of ze beurswaardig waren. Toen in maart 1984 de aandelen voor veertig gulden werden geintroduceerd was de beurs al lang blij met een nieuw high-tech fonds. In ieder geval heeft de Parallelmarkt die sinds deze week Officiele Parallelmarkt heet, het niet slecht gedaan. De door Credit Lyonnais berekend parallelmarkt-index bereikte ondanks het Doc-debacle een nieuw hoogtepunt.

Infotheek, op nieuwe recordhoogte na de nieuwe aankoop in Denemarken is tot op heden eigenlijk het enige high-tech fonds dat in de wilde jaren naar de beurs kwam, maar nooit heeft teleurgesteld, doch een gestage groei heeft getoond. Het ooit zo veelbelovende Volmac heeft zich ook nog maar tien procent weten te herstellen boven in mei bereikte dieptepunt.

Nieuws kwam deze week van Oce- van der Grinten dat beleggers toch teleurstelde met zijn halfjaarcijfers, ook al ging de winst omhoog. Maar vooral de stijging in het tweede kwartaal met 1,6 procent is wat te weinig in dit beursklimaat.

Opvallend is hoe flauw de bankaandelen zijn. Amro en ABN die zich beide toch zo bezorgd tonen om hun beurswaardering zijn sinds de aankondiging van hun fusieplannen alleen maar lager gewaardeerd. De beurs lijkt meer geinteresseerd in de verzekeraars, die zo verleidelijk hebben aangekondigd hun verborgen schoonheden te zullen tonen. Aegon, op een recordhoogte boven de 130 gulden is de favoriet van analisten, die in hun rapporten de verzekeraars opjagen tot toenemend exhibitionisme. Uiteindelijk heeft topman Peters gesuggereerd dat Aegons koers als de nieuwe boekhouding wordt gevolgd wel eens op de 240 gulden zou kunnen belanden.

    • Paul Frentrop