Bulgaarse president treedt af

SOFIA, 7 juli De Bulgaarse president, Petar Mladenov, is gisteren afgetreden nadat er opschudding was ontstaan over zijn opmerking tijdens demonstraties in december dat de regering tanks moest inzetten om de orde te herstellen. 'Ik wil niet de oorzaak worden van een escalatie van de spanningen in het land. Daarom verzoek ik de Nationale Vergadering om mijn ontslag te aanvaarden', zo zei Mladenov in een verklaring die door de televisie werd geciteerd.

De oppositie had eerder op de dag het vertrek geeist van de 53-jarige Mladenov, die sinds april in functie was maar in feite sinds het vertrek van Todor Zjivkov in november vorig jaar de leider van het land was. Zelfs de krant van de regerende socialistische partij van Bulgarije, de vroegere communistische partij, had gepleit voor het vertrek van Mladenov.

Mladenov, die deel uitmaakte van de oude communistische garde, deed zijn omstreden uitlating over het met tanks onderdrukken van een grote betoging bij het parlementsgebouw op 14 december. Aanvankelijk werd niet veel aandacht besteed aan de opmerking, die door een amateur op een videoband was vastgelegd. Maar tijdens de campagne voor de vrije parlementsverkiezingen van 10 en 17 juni, die door de socialistische partij van Mladenov werden gewonnen, rakelde de oppositie de kwestie weer op. (UPI, AP, Reuter)