Bij bomaanslag in Amsterdam twee mensen gewond

AMSTERDAM, 7 juli Voor de Spaanse Banco de Vizcaya aan de Herengracht 479 in Amsterdam is gisteravond rond half twaalf een bom ontploft. Twee mensen liepen lichte verwondingen op door rondvliegend glas, een persoon kreeg hartklachten. Zij zijn naar een ziekenhuis gebracht.

Het bankgebouw en de naburige huizen liepen grote glasschade op. Een aantal aan de gracht geparkeerde auto's werd eveneens beschadigd.

Ooggetuigen meldden dat kort na de aanslag een witte Mercedes was weggereden van de Herengracht. De politie heeft een dergelijke auto aangetroffen in de Kalverstraat, maar volgens de politiewoordvoerder is het nog onbekend of deze iets met de aanslag te maken heeft.

De omgeving van de Spaanse bank was vannacht voor het publiek afgezet. De Explosieven Opruimingsdienst heeft een onderzoek ingesteld, dat tot vanmorgen zou duren.

Gistermorgen om acht uur kwam bij de Amsterdamse politie een bommelding binnen. De bom zou zijn geplaatst bij het Spaanse consulaat aan het Frederiksplein. Onderzoek wees uit dat het om een vals alarm ging, aldus een woordvoerder van de politie.

Nog geen week geleden, op zaterdagavond 1 juli, ontplofte er in Amsterdam een bom bij het gebouw Aurora op de hoek van de Stadhouderskade en de Overtoom. In dit kantorencomplex is onder andere de Spaanse luchtvaartmaatschappij Iberia gevestigd. Het onderzoek naar die bomaanslag duurt nog voort. Voor het leggen van een verband tussen de twee bomaanslagen is het nog te vroeg. 'Dat zou op dit moment zuivere speculatie zijn', aldus de politiewoordvoerder vannacht. Tot nu toe heeft volgens hem geen enkele organisatie of persoon de aanslagen geclaimd. Hij kon niet zeggen of de Amsterdamse politie in contact staat met Spaanse autoriteiten of de Spaanse ambassadeur.