Ballast Nedam gaat bouwen in de Sovjet-Unie

ROTTERDAM, 7 juli Ballast Nedam Projectontwikkeling, een van de grotere bouwondernemingen in Europa, gaat samenwerken met het Sovjet-staatsbedrijf Mosinzstroj om een aantal grote bouwprojecten in de Sovjet-Unie te realiseren.

Dat heeft Ballast Nedam gisteren bekendgemaakt. Mosinshstroj is het bouwbedrijf van de Dienst Openbare werken in Moskou en telt 35.000 man personeel. Aan het hoofd staat Andrej Strojev die tevens voorzitter is van de raad van bestuur van een joint venture, 'Perestrojka' genaamd, die een investeringsprogramma van 1,25 miljard dollar heeft opgesteld om de komende vier jaar winkelcentra, hotels en kantoorgebouwen in Moskou te realiseren. In Moskou wachten momenteel 450 buitenlandse ondernemingen op kantoorruimte.

Volgens topman Strojev is zijn joint venture een van de 80 joint ventures met Westerse ondernemingen, op een totaal van 1.600, die winst maken. Van die 80 maken vier winst in harde valuta. 'Perestrojka' maakt een winst van 1,6 miljoen dollar. De meeste van de 1.600 joint ventures bestaan alleen nog maar op papier. Maar 200 zijn werkelijk operationeel, aldus Strojev.

Volgens hem moet eerst de roebel converteerbaar worden gemaakt, wil de Sovjet-Unie toegang krijgen tot de wereldmarkt en de kans op buitenlandse investeringen in de Sovjet-Unie toenemen.

Eerder deze week werd bekend dat accountantskantoor KPMG de afgelopen maanden managements-trainingen heeft verzorgd voor 170 Russische bouw- en constructiemanagers van Mosinzhstroj. Deze zomer volgt een stage bij grote en middelgrote bouw- en constructiebedrijven in Europa. Ook Nederlandse bedrijven treden daarbij op als gast.