Albanezen betogen tegen regime Alia

TIRANA/WENEN, 7 juli De onrust in Albanie heeft zich gisteren verder uitgebreid. Zo'n 10.000 mensen hielden een betoging in het centrum van de hoofdstad Tirana voor hervormingen, terwijl nerveuze politie-agenten toekeken en af en toe enkele betogers verjoegen. Niemand raakte bij het optreden van de poltie gewond.

Speciaal in de Westduitse missie, die normaal slechts 15 mensen hoeft te herbergen, wordt de toestand intussen steeds onhoudbaarder. Er bevinden zich, volgens een Westerse diplomaat in Tirana, op het ogenblik zeker 2.500 vluchtelingen. Een woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken in Bonn omschreef de toestand als 'catastrofaal'.

In de Italiaanse ambassade zouden thans 1.500 vluchtelingen bivakkeren, in de Franse 230 en in de Griekse achttien. Ook in een tiental andere ambassades blijft het aantal vluchtelingen toenemen. De politie probeert de vluchtelingen niet tegen te houden. De belofte van de regering dat ze mensen die wegwillen reisdocumenten ter beschikking zal stellen heeft tot dusverre niet het beoogde effect gehad om de stroom te verminderen.

De Albanese communistische leider, Ramiz Alia, heeft gisteravond op een speciale bijeenkomst van het Centraal Comite van de communistische partij drastische hervormingen aangekondigd. Hij hoopt hiermee kennelijk het hoofd te kunnen bieden aan de groeiende onrust in zijn land. In een toespraak, die ook op de televisie werd uitgezonden, zei Alia dat de maatregelen vooral de dienstensector en handarbeiders ten goede zouden komen. Nadere bijzonderheden over de hervormingen gaf hij echter niet. Waarnemers veronderstellen dat Alia aanstuurt op een liberalisering van de economie.

Hij onderstreepte echter het belang van de leidende rol van de partij. 'Het is vandaag van fundamentele betekenis dat de mensen door de partij worden geleid', aldus Alia. 'Er is geen plaats voor edelmoedigheid', voegde hij hier aan toe. De talrijke vluchtelingen in buitenlandse ambassades in Tirana noemde hij 'misleide mensen', die slechts 'destructieve, antidemocratische krachten dienen'.

(DPA, AP, AFP)