Zweedse politie

De Zweedse politie wil een wetsverandering, die het mogelijk maakt voetbalsupporters die zich misdragen massaal te arresteren. Dat met het oog op de Europese titelstrijd die in 1992 in Zweden wordt gehouden. 'De wet moet voor 1992 veranderd worden in verband met het vandalisme dat het internationale voetbal met zich meebrengt', aldus nationaal politiechef Bjorn Eriksson in het voorstel, dat overhandigd werd aan de regering.

De huidige Zweedse wet maakt alleen arrestaties op individuele basis mogelijk. De gearresteerde persoon moet verdacht worden van een vergrijp waarvoor tenminste twaalf maanden gevangenisstraf staat. Volgens het nieuwe voorstel, zou de politie massaal mogen arresteren om te voorkomen dat een bedreigende situatie uitloopt in een ernstige rel.

Minister Dales van binnenlandse zaken heeft de Nederlandse politie-delegatie schriftelijk gecomplimenteerd met de resultaten van het werk tijdens het WK voetbal in Italie. Alle vijftien leden van de delegatie, die de Italiaanse politie op Sicilie, Sardinie en in Milaan assisteerde bij de opvang en begeleiding van Nederlandse supporters, hebben van Dales een persoonlijke brief gekregen. De minister spreekt daarin uitgebreid haar waardering uit voor de manier waarop de politie in Italie heeft gewerkt.