Wall Street flink lager na plan heffing beursbelasting

ROTTERDAM, 6 juli De koersen op Wall Street zijn flink gedaald na berichten over een in te voeren beursbelasting. Deze zou een bijdrage moeten leveren aan de sanering van het Amerikaanse begrotingstekort.

Het Dow-Jonesgemiddelde van 30 industriele aandelen daalde gisteren 32,42 punten (1,1 procent) en sloot op 2.879,21. Het was de grootste daling in twee weken.

Bronnen in het Amerikaanse Congres maken gewag van het plan een 'securities transfer excise tax' (STET) in te voeren van maximaal 0,5 procent op de verkoop van aandelen, obligaties, termijncontracten en andere instrumenten. Een percentage van 0,15 procent zou het waarschijnlijkst zijn. In dat geval wordt de opbrengst geschat op 27 miljard dollar in vijf jaar.

De Amerikaanse beursbelasting zou op een moment komen dat in andere landen de beursbelasting juist wordt afgeschaft. Zo is in Nederland begin deze maand een beursbelasting van 0,12 procent buiten werking gesteld. In Groot-Brittannie is onlangs het plan bekendgemaakt volgend jaar de beursbelasting aan te pakken. In de Bondsrepubliek voeren vooral de machtige banken al jaren druk uit om tot een afschaffing te komen. Een dergelijke maatregel wordt door de bondsregering overwogen voor na de verkiezingen van december aanstaande.

De Amerikaanse effectenhandelaren hebben inmiddels geprotesteerd tegen de Amerikaanse belastingplannen. Zij vrezen dat Wall Street handel aan andere beurzen kwijtraakt. Ook wijzen zij erop dat de rendementen in hun sector toch al onder zware druk staan.

Sommige handelaren zien de plannen slechts als een 'proefballon'. Een handelaar van Salomon Brothers constateert dat in 1987 een vergelijkbaar voorstel sneuvelde onder druk van het Witte huis. 'Maar we zijn er niet meer zeker van dat het Wite Huis zich ook deze keer zal verzetten'.