Vijf Poolse ministers dienen hun ontslag in

WARSCHAU, 6 juli In Polen hebben vijf ministers hun ontslag aangeboden, onder wie drie voormalige communisten: de ministers Kiszczak (binnenlandse zaken), Siwicki (defensie) en Wieladek (transport). De twee anderen zijn Czeslaw Janicki (landbouw) en Marek Kucharski (verbindingen). Kiszczak is als minister van binnenlandse zaken opgevolgd door een van zijn plaatsvervangers, de filosoof, ex-journalist en ex-activist van Solidariteit, Krzystof Kozlowski.

De kabinetswijziging is de eerste sinds in september vorig jaar een nieuwe, niet-communistische regering aantrad, een regering die echter wel, als resultaat van het compromis aan de ronde tafel, nog een aantal communistische ministers telde. Tegen het voortbestaan van dat oude compromis is in Polen steeds meer verzet gerezen. Niet alleen voelen de Polen zich 'ingehaald' door de revoluties in de andere Oosteuropese landen, waarbij de communisten uit de macht zijn verdreven, ook de ontwikkelingen binnen de oude communistische partij, die van naam en naar ze zegt ook van identiteit is veranderd, hebben velen ertoe gebracht het vertrek van de oude communisten uit de regering te bepleiten.

Minister van landbouw Janicki diende gisteren al zijn ontslag in. Op zijn beleid ten aanzien van de boeren bestond zoveel kritiek dat de PSL, de Boerenpartij, eerder deze week heeft gedreigd haar vijf ministers uit het kabinet te zullen terugtrekken. In Polen worden vrijwel dagelijks door boze boeren wegversperringen opgericht en andere protestacties gehouden. Vorige week bezetten protesterende boeren twee dagen lang het ministerie van landbouw. Voor zaterdag staan nieuwe demonstraties in Warschau op het programma en maandag willen de boeren alle grote wegen in Polen blokkeren als ze hun zin nog niet hebben gekregen. De boeren eisen minimumprijzen voor een aantal belangrijke produkten, een verbod op de invoer van voedsel en tegemoetkomingen voor de sterk gestegen rente. (Reuter, UPI)