Verlies van tonnen op expositie in Friesland

LEEUWARDEN, 6 juli De gemeente Leeuwarden lijdt een verlies van enkele tonnen door een tegenvallend aantal bezoekers van de internationale kunst- en architectuurmanifestatie Elf steden, elf landen in de Frieslandhal. Tot nu toe kwamen er in een maand tijd ongeveer 9.000 mensen, de helft minder dan waarop was gerekend. De organisatoren hoopten dat de expositie in totaal 40.000 belangstellenden zou trekken. 'Het valt tegen', erkent directeur H. Schotsman van de Frieslandhal. 'Misschien is een dergelijk evenement een maat te groot voor de regio. Zet je dit in Amsterdam neer dan komen er duizenden mensen meer. Maar we hebben nog een maand.' Volgens Schotsman is de kwaliteit van de tentoonstelling hoog. 'Zowel pers als bezoekers zijn lovend over wat ze te zien krijgen.'

Zeventien Noordeuropese kunstenaars en elf architecten hebben in de hal voor hun land karakteristieke paviljoens ingericht, waarbij architectuur en beeldende kunst zijn geintegreerd. Initiatiefneemster E. Taselaar wijt de teleurstellende opkomst van het publiek aan twee factoren: 'De Friezen zijn nog niet gewend aan een manifestatie van een dergelijk kaliber en de rest van Nederland, waar we ons toch ook duidelijk op richtten, laat het afweten. De psychologische afstand naar Friesland zal wel een rol spelen.' Het is nu onduidelijk of het plan een dergelijke expositie eens in de vijf jaar in Leeuwarden te organiseren, gehandhaafd blijft. De manifestatie kostte acht ton en werd gesubsidieerd door provincie, rijk en gemeente.