Verdwijnpasta

Onze medewerker Willem-Jurphaas van Rietschoten krijgt maar niet genoeg van schrijven. Gelukkig houdt hij ook nog tijd over om te lezen. 'Ik heb een spannende boekenbrief over Het malle ding van Bobbistiek. Geschreven door Leonie Kooiker. Het gaat over een jongetje dat Bobbie heet en hij houdt ervan om toverstofjes te maken en die stofjes moeten dan bij volle maan geroerd worden met een kippenveer. 's Avonds in bed nemen ze een beetje verdwijnpasta en maken het nat. Het sist een beetje en wordt hard. Ze gaan er een heleboel van maken en ze noemen het Bobbistiek. In de tuin gaan ze er een boot van maken en later wordt het een helikopter. Ze oefenen van het dak. Dat gaat. Dan gaan ze echt vliegen. Op een keer hadden ze geen benzine meer en maakten een noodlanding op een vreemd eilandje. Daar ontdekken ze een vreemd mannetje dat een gekke taal spreekt. En daar krijgen ze torrenkoekjes en rupsenbrood. Ze beleven nog veel meer.'

Later kwam er ook nog een briefkaart: 'Ik vergat te schrijven waarom ik Bobbistiek zo'n leuk boek vond. Ik maak zelf ook sapjes met van alles doorelkaar en het is gelukt! Want er staat nu volop in bloei een cyclame.' Ik denk dat veel kinderen graag van alles doorelkaar husselen, met het idee dat je maar nooit kunt weten wat er gaat gebeuren. In Roald Dahls Joris en de toverdrank laat Joris zijn vreselijke grootmoeder volledig wegkrimpen. Een beroemd boek van vroeger (1927) heet De ongelofelijke avonturen van Bram Vingerling, geschreven door Leonard Roggeveen. Bram Vingerling vindt de verdwijndrank Abrovi uit. Een schurk zit achter zijn uitvinding aan. Bram drinkt een heel flesje Abrovi leeg om daarna als onzichtbare en zwevende held de slechteriken mores te leren.

Het malle ding van Bobbistiek wordt uitgegeven door Ploegsma en kost fl. 23,90. Het verhaal van Bram Vingerling moet je in de bibliotheek of bij je opa en oma lenen. Boekenbrieven met naam, leeftijd en adres sturen naar: Bregje Boonstra, NRC Handelsblad, Paleisstraat 1, 1012 RB Amsterdam.

    • Bregje Boonstra