Staking Noorse oliesector verloopt

ROTTERDAM, 6 juli De staking in de Noorse oliesector begint te verlopen. Gisteren zijn tientallen werknemers op de boorplatforms in de Noordzee-olievelden Ekofisk, Ula en Gyda, waar ongeveer de helft van de Noorse olie wordt gewonnen, weer aan het werk gegaan.

Op andere platforms lag het werk vanochtend nog stil. De oliemaatschappijen verwachten dat de produktie binnen enkele dagen weer op het normale peil kan komen. Gisteren kwam de oliewinning op vijftig procent, de gasproduktie bleef daar iets onder.

Op het Ekofisk-veld werd de staking beeindigd na een nieuwe oproep van de vakbond. Die stap is belangrijk omdat dit veld een knooppunt is voor het pijplijntransport en andere velden daarvan afhankelijk zijn.

Begin deze week had de Noorse regering de staking al onwettig verklaard. De werkgevers hebben woensdag een procedure aanhangig gemaakt bij de rechter in Oslo om langs juridische weg een bevel tot werkhervatting te verkrijgen.

De oliemarkten reageerden gisteren en vanochtend direct op de situatie in Noorwegen. De afgelopen dagen was de prijs van ruwe olie, waarvan momenteel ruime voorraden aanwezig zijn, onder invloed van de staking gestegen maar gisteren daalde de prijs van 'Brent' (Noordzee-olie) in Londen met 82 dollarcent tot 15,40 dollar per vat. Op de termijnmarkt in Rotterdam sloot de handel met een prijs van 15.89 dollar, die vanmorgen steeg tot 15,94 dollar. In New York daalde de prijs van West Texas Intermediate, de meest verhandelde Amerikaanse olie, gisteren met 30 cent tot 16,50 dollar per vat.