Schoonvader arbiter Codesol in scheidsrechterscommissie

ROME, 6 juli De algemeen secretaris van de FIFA, Joseph Blatter, heeft eerder gezegd dat de finale alleen gefloten zou worden door een Latijns-Amerikaanse scheidsrechter als er twee Europese teams tegenover elkaar zouden staan. De finales van 1982 en 1986 waren immers ook al gefloten door een Zuidamerikaan. Toch werd de 39-jarige gynaecoloog Edgardo Mendez Codesal aangewezen voor de wedstrijd tussen West-Duitsland en Argentinie.

Codesal is geboren in Uruguay. Na zijn huwelijk met een Mexicaanse vrouw kreeg hij een Mexicaans paspoort. Zijn schoonvader, Arriaga, maakt deel uit van de scheidsrechterscommissie van de FIFA, die de scheidsrechters voor internationale ontmoetingen en toernooien, zoals dit wereldkampioenschap, aanwijst. Codesal maakte als scheidsrechter een snelle internationale carriere, begonnen in 1985 en met de finale van zondag op een voorlopig hoogtepunt. Codesal heeft eerder de wedstrijden Italie-VS en Engeland-Kameroen geleid, en was grensrechter bij Engeland-Nederland, Nederland-Egypte en Engeland-Egypte. Hij wordt zondag bijgestaan door de Pool Listkiewicz en de Colombiaan Perez Hoyos.