Rechtbank stelt zes krakers op vrije voeten

GRONINGEN, 6 juli Zes krakers betrokken bij het Wolters Noordhoff-proces in Groningen zijn gisteravond onverwacht door de rechtbank onmiddellijk op vrije voeten gesteld. Zij zaten sedert 26 mei in voorarrest na rellen rond de ontruiming van het Wolters Noordhoffcomplex, een krakersbolwerk in de Groningse binnenstad. De rechtbank bekijkt vanavond of ook de overige 66 preventief gehechten op vrije voeten moeten komen.

Persrechter mr. F. Wieland zei vanochtend dat de beslissing van de rechtbank tot vrijlating gebeurde op het verzoek gisteren van advocate mr. M. A. J. Kubatsch. Haar clienten waren eerder bij het gerechtshof in Leeuwarden in beroep gegaan tegen de gevangenhouding. Het hof wees het beroep af op grond van gevaar voor redicive. De raadsvrouw stelde dat het hof bij de beoordeling van de gronden tot gevangenhouding alleen de situatie in ogenschouw had genomen zoals die was op 8 juni, toen de rechtbank tot gevangenhouding besloot, en niet naar het moment waarop het beroepschrift werd behandeld. Na beoordeling van de stand van zaken op dit moment, heeft de rechtbank volgens Wieland geoordeeld dat gevaar voor recidive weliswaar nog aanwezig is, maar in deze zes zaken na onderzoek ter zitting in mindere mate. Bovendien heeft de rechtbank in deze zes gevallen ongelijkheid geconstateerd tussen mensen die vastzitten en mensen die op vrije voeten zijn. Die ongelijkheid weegt volgens de rechtbank zwaarder dan het mogelijke gevaar op recidive. De afgelopen week heeft de rechtbank vele verzoeken tot onmiddellijke invrijheidstelling verworpen.

De Groningse advocaat mr. W. F. de Haan noemt de door de rechtbank aangevoerde redenen voor invrijheidsstelling 'flauwekul'. Het blijft volgens hem gissen naar de werkelijke motieven van de raadkamer. De Groningse persofficier van justitie mr. M. H. Geerds noemde het beleid van de raadkamer eerder deze week eveneens volstrekt ondoorzichtig. 'Wat dat betreft zijn we het roerend eens met de verdediging. Alleen vinden wij dat de arrestanten in voorarrest horen te blijven.'