President Kenia laat opposanten arresteren

NAIROBI, 6 juli Het debat in Kenia over de eventuele invoering van het meer-partijensysteem is uitgelopen op een golf van arrestaties van prominente opposanten. De Keniase staatscourant maakte gisteren bekend dat de twee meest uitgesproken voorstanders van het meer-partijensysteem de ex-minister Kenneth Matiba en Charles Rubia op grond van speciale veiligheidswetten gevangen zijn genomen. Bovendien pakte de politie gisteren enkele andere opposanten op, onder wie advocaten.

Toen een van Matiba's advocaten, John Khaminwa, in de hoofdstad Nairobi bij het hoofdkantoor van de geheime dienst informeerde naar het lot van zijn client, werd hij eveneens gearresteerd. Eerder op de dag waren enkele andere van Matiba's medewerkers opgehaald door de politie. Ook Raila Odinga, zoon van de voormalige vice-president Oginga Odinga, is gearresteerd. Raila zat al in 1983 en 1988 vast zonder vorm van proces.

Als naar het oordeel van de regering de veiligheid van de staat in gevaar komt, kunnen de autoriteiten arrestaties verrichten zonder de arrestanten officieel aan te klagen. Eerder deze week waarschuwde president Daniel arap Moi dat hij niet langer de destabilisatie van Kenia zou toestaan. Hij beschuldigde Matiba en Rubia ervan morgen een grote openbare bijeenkomst te willen organiseren in Nairobi. Beide ex-ministers hadden eerder toestemming gevraagd voor zo'n bijeenkomst om de mening van de bevolking te peilen over de invoering van het meer-partijensysteem. Moi, een grote voorstander van de handhaving van de een-partijstaat, weigerde toestemming. De president onthulde daarop een 'complot' waarbij Matiba en Rubia toeschouwers bij de bijeenkomst zouden laten doodschieten om vervolgens de regering de schuld te geven. Beide ex-ministers hebben deze aantijging ontkend.

Drie maanden geleden opende de regering het debat over het politieke systeem in Kenia. Matiba en Rubia riepen op tot de ontbinding van het parlement, het schrappen van 'repressieve' veiligheidswetten en een referendum over de eventuele legalisering van verschillende partijen. Moi zei na een uitgebreide toernee door het land van twee maanden dat de bevolking zich tijdens rallies unaniem had uitgesproken voor de handhaving van de een-partijstaat. Vorige maand verklaarde de president het debat gesloten. Maar Matiba en Rubia gingen door met hun campagne, waarna de politie hun persconferenties uiteenjoeg, evenals ontmoetingen met hun advocaten. Het materiaal van binnen- en buitenlandse journalisten over de persconferenties werd geconfisceerd.

Vijf advocaten riepen gisteren de politie op hun collega's 'onmiddellijk vrij te laten omdat anders het vertrouwen in de handhaving van het rechtssysteem verloren gaat'.

De Amerikaanse ambassade in Nairobi sprak gisteren zijn bezorgdheid uit over de arrestaties. Een woordvoerder ontkende dat er plannen worden voorbereid om Amerikaanse burgers te evacueren uit Kenia indien de politieke spanningen verder oplopen. De Amerikaanse ambassadeur veroorzaakte twee maanden geleden opschudding in Kenia door te verklaren dat het Amerikaanse Congres voorstander is van de introductie van verschillende partijen in de Afrikaanse landen.

    • Koert Lindijer