Philips verkoopt transportsector aan Nedlloyd

ROTTERDAM, 6 juli - Philips verkoopt de sector transport en expeditie in Nederland aan Koninklijke Nedlloyd Groep. Bij deze activiteiten zijn ongeveer 450 mensen betrokken. In de onderhandelingen, die zich in een vergevorderd stadium bevinden, moeten de twee bedrijven nog nadere afspraken maken over werkgelegenheid, de arbeidsvoorwaarden en het niveau van dienstverlening dat Philips straks van 'huistransporteur' Nedlloyd verwacht.

De vakbonden wijzen de transactie niet bij voorbaat af, maar verlangen garanties voor de werkgelegenheid en de arbeidsvoorwaarden. Voor de bonden komt de verkoop niet als een verrassing. 'Dit was te verwachten, Philips heeft al eerder transport-activiteiten afgestoten', aldus bestuurder J. Hengst van de Vervoersbond FNV. Volgens een woordvoerder van Philips is afgesproken dat alle personeelsleden naar Nedlloyd overgaan.

Philips bezint zich al geruime tijd over de gevolgen van de Europese liberalisering voor de logistiek binnen het concern. Het concern wil transport, expeditie en distributie onderbrengen bij daarin gespecialiseerde bedrijven, zoals Nedlloyd. 'De produktdivisies stellen steeds hogere eisen aan de fysieke distributie van hun produkten. Door ontwikkelingen in de Europese markten zullen zij genoodzaakt worden gebruik te maken van de best verkrijgbare diensten, ook op het gebied van de distributie', aldus een zegsman van Philips. Bij Philips blijven ongeveer 160 mensen in het transport werkzaam.

Philips deed begin van dit jaar de afdeling speciaal vervoer over aan het transportbedrijf Geytenbeek, een dochteronderneming van Nedlloyd. Bij deze overgang zouden volgens de bonden de ongeveer dertig betrokken chauffeurs er in arbeidsvoorwaarden op achteruit zijn gegaan. De CAO voor het wegvervoer zou ongunstiger zijn dan die van Philips. Een woordvoerder van Philips ontkent een en ander.

Voor Nedlloyd past de voorgenomen inlijving van Philips-bedrijven in het streven om zich te ontwikkkelen tot wegtransporteur van Europees formaat. Het concern nam het afgelopen jaar onder meer de Westduitse transportbedrijven Union Transport en Andreas Christ over.