OUD NIEUWS

Het Grafisch Museum Drenthe in Meppel speelt nog wel eens met deze kniehevelpers uit 1829: een indrukwekkende ijzeren machine met een houten handvat en bloemversieringen, bekroond door een beeldje van Gutenberg zelf. De Duitse fabriek die veertig exemplaren van deze pers maakte genummerd en wel, de Meppelse is Nummer Drieendertig wist nog zeker dat Gutenberg en geen ander de boekdrukkunst had uitgevonden. Waarom deze handdrukpers een kniehevelpers heet? Omdat de solide oude pers het papier tegen het zetsel drukt met behulp van een scharnier, dat aan een kniegewricht doet denken.

Je staat hier in een jong museum. Sinds 1986 vertonen ze in Meppel de geschiedenis van het menselijk schrift, een verhaal dat begint in een nagebouwd stukje van een Franse grot uit de oertijd, en tenslotte via ganzeveer en handdrukpers bij de computer van nu eindigt. Ook het ontstaan van een boek is stap voor stap te volgen, van het velletje papier dat uit een kuip vol pap wordt geschept tot en met het vouwen, naaien, platpersen, snijden en inbinden van hele stapels van zulke velletjes. En al zijn de ganzeveren van de monniken versleten, veel gereedschap uit die geschiedenis is oersterk en werkt goed. Ook de kniehevelpers heeft nog geen spierpijn en drukt op verzoek gedwee een voorpagina van de Hoogeveensche Courant uit 1866. Oud nieuws van lood, in spiegelschrift, dat nog lang mee zal gaan.

Grafisch Museum Drenthe, Kleine Oever 11, Meppel. Geopend: di t/m za 13-17u.

    • Marja Roscam Abbing