Ook media in Kosovo in handen Servie

PRISTINA, 6 juli De Servische autoriteiten in Kosovo zijn gisteren na de ontbinding van de regering en het parlement van de provincie ook opgetreden tegen de Albaneestalige media. De managers en directeuren van radio en televisie, van alle Albaneestalige kranten en van de belangrijke kolen- en loodmijnen werden ontslagen.

De televisie van Kosovo verdween gisteravond uit de lucht toen de politie en paramilitaire eenheden in de hoofdstad Pristina een inval deden in het televisiegebouw. Daarbij werden banden in beslag genomen. Een cameraman die weigerde zijn banden af te geven werd in elkaar geslagen en diverse mensen werden gearresteerd. Later zei een redacteur van de televisie dat er geen journalisten meer te vinden waren om onder de nieuwe omstandigheden hun werk te doen.

De politie deed gisteren ook een inval in de kantoren van Rilindja, het belangrijkste dagblad van Kosovo. Het was vanochtend onduidelijk of de krant vandaag zou verschijnen. Volgens radio-Belgrado doorzocht de politie ook de kantoren van radio-Pristina, dat gisteren 33 minuten uit de lucht verdween. Bij een inval in het kantoor van de radio in Djakovica zouden banden zijn gevonden met boodschappen aan het adres van de Albanese bevolking van Kosovo om in opstand te komen tegen de Servische overheersing. De uitzendingen van radio-Pristina staan nu onder Servisch toezicht.

De Albanese leiders van Kosovo hebben gisteren de bevolking opgeroepen kalm te blijven en rellen te voorkomen. Eerder dit jaar zijn zeker vijftig doden gevallen bij rellen en protestbetogingen van de Albanezen. De schrijver Ibrahim Rugova, voorzitter van de oppositionele Democratische Alliantie van Kosovo, zei dat 'onze zaak het best kan worden bereikt door een politieke styrijd en niet door demonstraties. We roepen het volk op niet in te gaan op provocaties, omdat dat Servie in de kaart zou spelen.'

De redactie van Rilindja deed een soortgelijke oproep. (Reuter, UPI)