Noord-Korea stelt opening grens met Zuid-Korea voor

SEOUL, 6 juli Noord-Korea heeft vandaag aangekondigd op 15 augustus de grens met Zuid-Korea te zullen openstellen, na een ontmoeting tussen de premiers uit beide landen. Seoul, dat is gevraagd eenzelfde stap te nemen, heeft het voorstel afgedaan als propaganda.

Het officiele Noordkoreaanse 'Comite voor de Vreedzame Hereniging van het Vaderland' heeft laten weten dat de demarcatielijn bij Panmunjom vanaf de noordelijke kant toegankelijk zal zijn voor 'mensen uit alle lagen van de samenleving'.

De stap is bedoeld 'om het proces van hereniging te bevorderen'. Communistisch Noord- en kapitalistisch Zuid-Korea zijn sinds het einde van de Koreaanse oorlog, in 1953, technisch nog steeds in staat van oorlog. Vredesbesprekingen leverden tot nu toe niets op. De ontmoeting tussen de Zuidkoreaanse president Roh en Sovjet-president Gorbatsjov, vorige maand, over het aangaan van diplomatieke betrekkingen zette Noord-Korea, een trouwe bondgenoot van Moskou, onder druk.

Eerder deze week werden onderhandelaars uit noord en zuid het voor het eerst eens over een gesprek op het niveau van premiers. Waarnemers wijzen er op dat, aangezien de agenda nog niet is vastgesteld, die ontmoeting alsnog kan worden geannuleerd. (AP, Reuter)