Koers Philips belandt op nieuw dieptepunt

ROTTERDAM, 6 juli Noch Tokio noch Amsterdam bleek onder de indruk van de daling gisteren in Wall Street waarbij een minimale omzet fors omlaag moest. AMSTERDAM. De Amsterdamse effectenbeurs opende vanochtend lager geopend onder invloed van het verlies van 32 punten op Wall Street. Aaantrekkende obligaties hielpen de aandelenmarkt al vrij snel weer voorzichtig omhoog. 'Er zit weer richting in de markt, 'zei een handelaar.

De nieuwe staatslening noteerde op de grijze markt 99,60 en behaalde daarmee een rendement van ongeveer 8,8 procent. De rest van de lange markt zit op dezelfde lijn. Daarmee scoort de nieuwe lening niet slecht, vinden handelaren.

De internationals veranderden nauwelijks in koers. Philips verloor 's ochtend twee dubbeltjes op fl. 30,30. Kort na het middaguur was Philips verder gezakt. De koers kwam op fl. 29,90 en bereikte zodoende het laagste punt van het jaar. KLM gaf een dubbeltje prijs op fl. 34,40. CSM was de smaakmaker onder de hoofdfondsen. De overneming van een aantal merkfabrikanten van Sara Lee/DE door het voedingsmiddelenconcern kon de goedkeuring van de beleggers duidelijk wegdragen. CSM mocht fl. 2 omhoog op fl. 87,80. DAF zit met een stijging van drie dubbeltjes weer op de fl. 30-grens. Ahold is weer in rustiger vaarwater terechtgekomen. Na de koersdaling van fl. 3 gisteren ging er nog twee kwartjes af op fl. 142. Op de lokale markt viel Emba weer op met een winst van fl. 25 op fl. 330. Zelfs op dat niveau was er meer vraag dan aanbod. Emba is voor negentig procent in vaste handen, zodat de prijsontwikkeling op de beurs wordt bepaald door kleine omzetten.

De stijging van de afgelopen weken is te verklaren door de 'trucendoos' die Emba volgens een handelaar heeft opengetrokken. Het bedrijf is 'op slinkse wijze uitgekleed'.

Toen de koers op 130 stond, maakte het bedrijf plotseling bekend dat er nog fl. 150 aan achterstallig dividend zou worden uitbetaald. Daarop liep de beurskoers flink op. Onder handelaren bestaat zelfs de mening dat Emba uit de notering zou moeten worden gehaald.

Op de parallelmarkt verloor de aanvankelijk succesrijke nieuwkomer Nedcon vier dubbeltjes op fl. 27,10. De forse omzetstijging van LCI in het eerste halfjaar werd andermaal genegeerd. Het computerfonds gaf twee dubbeltjes prijs op fl. 17,30. DOCdata kelderde twintig procent naar fl. 8. Vorige week zei commissaris Van den Driest nog dat een bedrijf waard is wat de beurs ervoor biedt. DOCdata zal haast moeten maken met de aangekondigde samenwerkingsbesprekingen voordat de waarde nihil is.

TOKIO. De beurs van Tokio kon vanochtend het verlies van gisteren weer goed maken. Het Nikkei-gemiddelde van 225 aandelen won 93,45 punten (0,29 procent) en sloot de week af op 32,445,12. Gisteren had de Nikkei 94,25 punten verloren. De omzet vandaag werd op 450 miljoen aandelen geschat. Aanvankelijk daalden de koersen nog, maar toen de obligatiemarkt weer aantrok waagden de kopers zich ook weer op de aandelenmarkt.

NEW YORK. Het Dow-jonesgemiddelde van 30 industriele fondsen daalde gisteren op Wall Street met ruim 32 punten tot 2879 punten, waardoor een einde kwam aan vijf achtereenvolgende handelsdagen die alleen maar stijgingen kenden en de Dow uiteindelijk tot boven de 2900 punten deed belanden.

De terugval begon toen twee golven van verkoopprogramma's loskwamen op basis van index-arbitrage waardoor de Dow al 27 punten kelderde. De obligatiemarkt lag lager en kon de aandelenkant niet inspireren terwijl kopers aan de kant bleven om de werkloosheidscijfers van vrijdag maar eens af te wachten. Bovendien maakte de beurs zich zorgen over een voorstel van de regering om een belasting te heffen op transacties met aandelen, obligaties en futures. Ook dat had een prijsdrukkende effect op de koersen. De omzet gisteren donderdag bedroeg een uiterst magere 127 miljoen aandelen, waardoor de prijsdrukkende effecten nog eens versterkt werden.