Eerste grote actie extreem-rechtse blanken Zuid-Afrika; Bomexplosie in Johannesburg

JOHANNESBURG, 6 juli Extreem-rechtse activisten hebben vanmorgen een bom tot ontploffing gebracht bij een bus-en taxistation in Johannesburg waar veel zwarte arbeiders uit Soweto aankomen. Circa twintig mensen werden gewond bij de aanslag, de eerste grote actie van extreem-rechtse blanken die voor de apartheid zijn.

Volgens de eerste berichten is er bij de explosie niemand om het leven gekomen. Een man werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht. Meteen na de ontploffing zijn ambulances, bussen en helicopters ingezet om de slachtoffers naar de ziekenhuizen te vervoeren.

Ooggetuigen zeiden dat de bom explodeerde tijdens de ochtendspits, rond half negen vanmorgen, toen duizenden arbeiders uit de zwarte woonoorden met bussen en mini-bus taxi's arriveerden op het eindstation in het centrum van Johannesburg.

Veel reizigers werden door de kracht van de explosie door de lucht geslingerd. Ten minste zeven taxi's en drie auto's werden vernietigd. Winkels in de buurt van het station liepen schade op. Een journalist, Nhlanhla Mbatha, zei dat hij in de rij stond voor een busverbinding toen vijftig meter verderop de bom in een betonnen vuilnisvat explodeerde. 'Het was een enorme klap, 'aldus Mbatha. 'De mensen stoven uiteen, sprongen uit de taxi's en renden in paniek weg. Iedereen schreeuwde en krijste. Er vlogen stukken steen door de lucht en overal was bloed. Ik heb nog nooit zo iets gezien.' Extreem-rechtse activisten hebben de laatste tijd steeds vaker gedreigd geweld te gebruiken tegen het voornemen van president Frederik de Klerk om met zwarte nationalisten te onderhandelen over afschaffing van de apartheid. Er werden onlangs meer bomaanslagen in verschillende delen van het land uitgevoerd. Dinsdag ontplofte een bom in een kantoor van de linkse krant Vrye Weekblad. De aanslag van vanochtend was echter de eerste die specifiek tegen mensen was gericht.

De keuze van de plaats van de explosie geeft aan dat het de bedoeling was met name zwarten te treffen omdat blanken vrijwel geen gebruik maken van dit bus- en taxistation.

Het geweld neemt door het hele land toe. Sommige waarnemers schrijven de golf incidenten toe aan de toenemende spanning als gevolg van de politieke onzekerheid in Zuid-Afrika.

    • Allister Sparks