DEN HAAG Ruiken mocht weliswaar, maar of de ...

DEN HAAG Ruiken mocht weliswaar, maar of de 'Mariandel' ook de geurigste roos was in het Haagse Westbroekpark, kon zo vroeg in het bloeiseizoen nog niet worden vastgesteld. Deze trosroos kreeg wel zoveel punten dat ze werd bekroond met de Gouden Roos van Den Haag. Het jaarlijkse Internationale Rozenconcours werd gisteren voor de derigste maal in het rosarium van het Westbroekpark gehouden. Een commissie van kwekers, veredelaars en hoofden van plantsoenendiensten uit binnen- en buitenland keurden een dertigtal nieuwe rozen op verschillende eigenschappen. Van belang is onder andere of een roos sterk is, niet vatbaar is voor ziektes, weinig onderhoud vraagt, en of de bloem lang en mooi bloeit en mooi blad heeft. Een geurcommissie gaat het komende seizoen een paar maal 'ruiken' en kent aan het einde van de zomer een aparte geurprijs toe. Zondag wordt in het rosarium, waar honderden verschillende soorten rozen zijn te bewonderen, een 'rozenmanifestatie' gehouden met rondleidingen voor het publiek. (Foto NRC Handelsblad/ Chris de Jongh)