Opinie

    • Youp van ’t Hek

De groten

Voor het eerst in hun leven slapen Pavarotti, Carreras en Domingo in hetzelfde hotel en door louter toeval lig ik ook onder dat dak te snurken. Of zouden Luciano, Jose en Placido eerst de hele stad Rome hebben afgebeld om te vragen in welk hotel Rinus Michels slaapt? Die ligt hier namelijk ook.

Ik ben een groot operaliefhebber en dan kan je het toch wel vergelijken met een herbergje delen met Pele, Cruijff en Maradona. Wees eerlijk: dat is veel! Dat is eigenlijk veel te veel. Vlak voor ik vannacht insliep, moest ik toch nog wel even denken: 'zul je ze horen als ze in het bad zitten?' Dit is voor mij de sensatie van het WK en een ander moment kan ik me niet voor de door voetbal verzadigde geest halen. Er moet zondag iets heel geks gebeuren wil dit toernooi nog geschiedenis schrijven. In 82 had je Paolo Rossi, in 86 Maradona, bij de EK van 88 had je Marco en nu, in 90? Het had het feestje van Toto Schillaci kunnen worden, Milla had een ronde verder moeten komen en hij was de held geweest. En verder?

Natuurlijk hebben er een paar leuke wedstrijden tussen de 52 partijen gezeten. Belgie-Uruguay, Nederland-Duitsland, Engeland-Kameroen en Italie-Argentinie waren spannend. En toch waren ze niet zo bloedstollend als Frankrijk-Brazilie en Sovjet-Unie-Belgie in 86. Verder hebben mijn Ierse vrienden een vrolijk tintje aan dit toernooi gegeven en moet voortaan elk kampioenschap in een warmbloedig land als Italie worden gespeeld. Het mag ook Spanje, Portugal of ergens in Zuid-Amerika zijn, maar het mag nooit in de Verenigde Staten worden gehouden. Geen Yank weet wat voetbal is, heeft benul van bijvoorbeeld buitenspel. Een Yank is in staat bij de meest lugubere strafschoppenserie nieuwe coke en popcorn te gaan scoren in een tentje onder de tribune. Wat is een randje-buitenspelgeval zonder snerpend fluitconcert op 320.000 vingers? Wat is een voetbalwedstrijd met publiek dat nooit balcontact heeft gehad, dat niet weet hoe moeilijk het is een splijtende pass af te leveren, een bal op te vangen of om te halen? Amerikanen hebben nooit gevoetbald. Het is een keuzevak op school en erger kan je een sport niet beledigen.

Bij ons ben je een mietje, een trut, een harrie en een slapzak als je tijdens de finale van een 'laatste goal wint alles-straatwedstrijd' naar binnen wordt geroepen om de tafel te dekken. Laat staan dat je helemaal niet meedoet wegens huiswerk, boodschappen of pianoles.

Wij hadden bij ons in de buurt ook dat soort pureetypes en ik herinner me alleen nog hun gezichten en hun brommer zonder versnelling, maar hun namen zijn gewist uit mijn verder nog behoorlijke geheugen. (Vraag aan mij het rijtje van alle Groningse plaatsnamen op te noemen en je krijgt ze!). De voorzitter van de FIFA heeft een poging gedaan de wedstrijd in drie keer een half uur te laten spelen als de WK in de States worden gehouden, omdat het dan beter te verkopen is aan de televisie. Als je niet uitkijkt moet er over vier jaar gewacht worden met een ingooi omdat juffrouw Prodent nog staat te poetsen. Voor veel elftallen is dat geen probleem, maar je haalt Kameroen aardig uit zijn ritme.

Dit jaar was het een grauw en grijs WK en werd het geheel nog een beetje gered door de uitzinnige Italianen, maar in Amerika moet er wel heel goed gevoetbald worden om het nog enigszins aantrekkelijk te maken. Ik vrees het ergste. Ik sprak een type die meer van geld weet dan van voetbal en dus erg populair is in de voetbalwereld en hij vertelde mij dat het 'financiele plaatje' helemaal rond is voor 94 en over het sportieve deel heeft hij het niet gehad. Ik denk dat er of niemand komt, of het zit vol met McDonald's-klanten die via een afgemaakte slagzin een plaats hebben gewonnen. Bij 'hands' wordt geklapt, bij een gele kaart gejuicht omdat ze denken dat de man een premie krijgt en als de tegenpartij scoort juichen ze even hard als bij de ... ... Dit is onzin. Ze zijn zelf geen partij, dus is er ook geen tegenpartij. Ik voorspel u nu al: het wordt verschrikkelijk. Commercieel wordt het goed, organisatorisch loopt het vlekkeloos en ik wil voor de laatste nachten een hotel met Pavarotti, Domingo, Carreras, Jessye Norman, Mick Jagger, Prince, Maradona, Meryl Streep, Cruijff, Gabriel Garcia Marquez, koningin Beatrix, Herman Finkers en Dustin Hofmann.

    • Youp van ’t Hek