CSM neemt Tonnema, Droste en Roosvicee over van SaraLee/DE

AMSTERDAM, 6 juli CSM neemt van Sara Lee/DE een aantal bekende merkartikelenbedrijven over waaronder Venz (hagelslag), Droste (flikken) en Tonnema (King, Rang). De bedrijven maken een gezamenlijke omzet van 165 miljoen gulden en tellen in totaal 435 personeelsleden.

De overneming betreft bedrijven die onderdeel uitmaakten van de door Sara Lee/DE (het vroegere Douwe Egberts) overgenomen ondernemingen Van Nelle en Akzo Consumenten Produkten, maar die uiteindelijk niet binnen de kernactiviteiten van Sara Lee/DE vallen en daar ook niet ingepast konden worden. 'Ze hebben niet de juiste maat, ze zijn individueel te klein en we zijn niet in staat gebleken om ze doormiddel van acquisities dan wel autonome groei uit te bouwen tot kernactiviteiten', aldus een woordvoerder van Sara Lee/DE vanochtend.

CSM (voeding, biochemie) en Sara Lee/DE (voedings- en genotmiddelen, huishoudelijke en persoonlijke verzorging) maakten vandaag hun plannen over de overneming bekend. De onderhandelingen zijn zo ver gevorderd dat binnenkort overeenstemming kan worden verwacht over de transactie. Op de beurs in Amsterdam kroop het aandeel CSM in de eerste uren van de handel geleidelijk omhoog van 86,20 tot bijna 88 gulden rondom het middaguur, een grotere stijging dan het beursgemiddelde.

Behalve Venz, Droste en Tonnema worden ook California (soepen) en Roosvicee (vruchtenlimonadesiroop) in Nederland en Belgie overgenomen. Het is de bedoeling California op te nemen in de levensmiddelendivisie en de overige bedrijven in de zoetwarendivisie van CSM. Voor CSM vormen de over te nemen bedrijven veelal een uitstekende aanvulling op reeds bestaande activiteiten, zo vertelt CSM-voorzitter ir. G. M. L. van Loon. Venz past bij De Ruyter, Tonnema past bij de snoepjes Redband/Venco en Roosvicee sluit aan bij de CSM-activiteiten op het gebied van limondadesiroop Karvamcevitam.

CSM probeert met a-merken in kleine markten belangrijke marktaandelen en hoge marges te halen. De overname betekent voor CSM een groei van de omzet met 11 procent en kan geheel uit eigen middelen worden betaald. Betaling geschiedt in contanten. De overneming heeft volgens Van Loon alleen personele consequenties voor enkele werknemers bij de Roosvicee-activiteiten in Veenendaal.

Pikant detail is dat Tonnema, de King- en Rang-fabrikant uit Sneek, nog steeds inzet vormt van een overnamestrijd. Leo Lampe, een van de vroegere aandeelhouders toen Tonnema nog familiebedrijf was, voert al een inmiddels jarenlang durend juridisch gevecht tegen de vroegere leiding van Tonnema omdat die het bedrijf aan Van Nelle heeft verkocht zonder het eerst aan Lampe aan te bieden. Het gevecht speelt inmiddels voor de Hoge Raad. Tot nog toe heeft Lampe alle procedures verloren.