Cambodja: premie op hoofd van journalisten

BANGKOK, 6 juli De Cambodjaanse regering heeft een beloning uitgeloofd van duizend dollar voor elke journalist die door militairen gevangen wordt genomen in gezelschap van guerrillastrijders. Dat heeft een woordvoerder van de verzetsbeweging van prins Norodom Sihanouk gisteren laten weten. Phnom Penh heeft het bericht niet bevestigd.

Het bewind van premier Hun Sen zou de beloning in het vooruitzicht hebben gesteld in een boodschap aan zijn militairen in de provincie Kompong Thom, waar veel guerrillastrijders actief zijn. Buitenlandse verslaggevers gaan incidenteel op pad met strijders van een van de drie guerrillabewegingen.

Waarom Phnom Penh de maatregel heeft afgekondigd is niet duidelijk, maar een woordvoeder van Sihanouk meende dat premier Hun Sen kennelijk bang is dat over het verzet positieve verhalen worden geschreven. Guerrillastrijders van de Rode Khmer hebben vorige week de plaats Takeo, op 30 kilometer van de Vietnamese grens hebben aangevallen. Dat heeft de radio van het verzet gisteren bekendgemaakt. Het is voor zover bekend de eerste maal sinds meer dan tien jaar dat uit het oosten van Cambodja vijandelijkheden worden gemeld. Tijdens het offensief zouden regeringsmilitairen naar het verzet zijn overgelopen.

Ook het guerrillaleger van Sihanouk meldt militaire successen. In Kompong Thom zouden 85 regeringsmilitairen zijn gedood en een grote hoeveelheid wapens in beslag zijn genomen. Sihanouk tekende vorige maand in Tokio een overeenkomst met Hun Sen over een staakt-het-vuren tussen beide partijen, maar desondanks gaat de strijd door. (AP, AFP, UPI)