Ahold wil samen met Tsjechische kruidenier

AMSTERDAM, 6 juli Het levensmiddelenconcern Ahold gaat samenwerken met de Tsjechische branchegenoot Pramen Ostrava, een levensmiddelendetaillist met 1.700 winkels in Noord-Moravie en met een omzet van omgerekend een miljard gulden. Voor Ahold is dit de eerste stap op de Oosteuropese markt.

Beide ondernemingen hebben onlangs een zogenoemde letter of intent getekend. Het Tsjechische ministerie voor handel en toerisme heeft toegestemd in de samenwerking. Ahold hoopt voor het einde van het jaar de definitieve overeenkomst rond te hebben.

Het Zaanse levensmidelenconcern kan over de beoogde samenwerking nu nog niet veel zeggen, behalve dat het de bedoeling is dat 'de Tsjechische consument in de toekomst ook zal kunnen profiteren van de Ahold-kennis op het gebied van levensmiddelendistributie'. Volgens een woordvoerder van Ahold is Pramen Ostrava voorlopig het enige Oosteuropese bedrijf waar Ahold een samenwerking mee aangaat en ligt het voorlopig niet in de bedoeling om Pramen Ostrava te kopen dan wel deel te nemen in het kapitaal van het Tsjechische staatsbedrijf. 'Dat staat niet hoog op ons prioriteitenlijste.' De samenwerking met Pramen Ostrava staat los van de samenwerking die Ahold heeft met een aantal westerse ondernemingen in de inkoop- en marketingcombinatie AMS. In AMS participeren naast Ahold levensmiddelendetaillisten uit Groot-Brittannie, Frankrijk, Denemarken, Duitsland, Finland, Italie, Spanje, Zweden en Zwitserland. Dit samenwerkingsverband is opgetuigd rondom Ahold, het Britse Argyl en het Franse Casino. Deze drie nemen deel in elkaars kapitaal.

Op de effectenbeurs in Amsterdam maakte het aandeel Ahold gisteren een duikelingetje. De koers moest aanvankelijk bijna vijf gulden prijs geven en zakte tot 140,70 gulden. De koersdaling had weinig te maken met de berichten over de Oosteuropese plannen van Ahold maar veel meer met geruchten uit Duitsland dat het Duitse detailhandelsconcern Asko zijn belang in Ahold (rond de 15 procent) voor meer dan 400 miljoen D-Mark aan de Amro bank heeft verkocht. Nadat deze geruchten door zowel Amro als Asko waren tegengesproken, begon Ahold op het Damrak weer te stijgen. De koers sloot op 142,50 gulden.

Dat Asko van zijn Ahold-belang af wil lijkt zeer waarschijnlijk. Asko was tot vorige jaar zomer een potentiele samenwerkingspartner voor Ahold. Maar toen uitkwam dat de Westduitsers in het geheim een groot pakket Ahold-aandelen hadden overgenomen van het Utrechtse familieconcern SHV, verbrak Ahold woedend alle besprekingen en plaatste preferente aandelen bij een bevriende stichting. Pogingen van Asko om via de rechter Ahold aan de onderhandelingstafel te dwingen en om de plaatsing van preferente aandelen te torpederen, mislukten.