Vijftien jaar en tbs voor moord op studente Kampen

ZWOLLE, 5 juli De rechtbank in Zwolle heeft vandaag de 19-jarige D. J. H. van B. uit Hoorn veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 jaar en terbeschikkingstelling met verpleging. De rechtbank acht Van B. schuldig aan de moord op de 19-jarige studente Ceciel Bot uit Kampen, op 9 juni vorig jaar.

Van B. is volgens de rechtbank ook schuldig aan twee verkrachtingen op plaatsgenoten, eind vorig jaar. De rechtbank kwam niet toe aan een oordeel over de verkrachting van Ceciel Bot. Primair was namelijk alleen moord tenlastegelegd en pas subsidiair levensberoving door ophanging na verkrachting. In het vonnis is rekening gehouden met de sterk verminderde mate van toerekeningsvatbaarheid van Van B. De officier van justitie had twintig jaar gevangenisstraf en tbs geeist. Zij vond eigenlijk een levenslange gevangenisstraf gerechtvaardigd voor de sadistische, wrede manier waarop de studente om het leven was gebracht.