Vaclav Havel als president herkozen

PRAAG, 5 juli Het federale parlement van Tsjechoslowakije heeft vandaag Vaclav Havel herkozen als president van het land. Havel kreeg 234 van de 284 uitgebrachte stemmen. Zijn nieuwe ambtstermijn bedraagt twee jaar. Havel, die was voorgedragen door Burgerforum en de Slowaakse zusterorganisatie Publiek tegen Geweld, was de enige kandidaat. De populaire acteur Stefan Kvietik, die was voorgedragen door de separatistische Slowaakse Nationale Partij, weigerde op de valreep zijn kandidatuur.

De voorzitter van het parlement, Alexander Dubcek, zei dat de verkiezing van de president het eind markeert van de 'revolutionaire overgangsperiode' die in november vorig jaar begon met de val van het socialistische bewind. Hij prees Havel, die eind december als voorlopig president werd gekozen, als 'een competent politicus en staatsman' die er in is geslaagd 'het vertrouwen van de bevolking te winnen'.

Na de verkiezing nam Dubcek Havel de eed af; terwijl een militaire kapel het volkslied speelde werden buiten twintig saluutschoten gelost. (Reuter, UPI, AFP)Pag.5: Een zichtbare president