'Tirana roept Centraal Comite van partij bijeen'

BONN/ROME/BELGRADO, 5 juli In Albanie komt nog deze week het Centraal Comite van de partij in spoedzitting bijeen om zich te beraden over de demonstraties van begin deze week en over 'belangrijke personele wijzigingen' in de leiding. Dat heeft het Joegoslavische persbureau Tanjug gisteren gemeld.

Tanjug beriep zich op 'welingelichte bronnen' in Tirana, die niet met name genoemd wilden worden. De personele veranderingen zouden vooral betrekking hebben op het ministerie van binnenlandse zaken en de staatsveiligheidsdienst Sigurimi. In Tirana heerst sinds de vlucht van meer dan tweehonderd Albanezen naar veertien buitenlandse ambassades een gespannen rust. Er is geen melding gemaakt van nieuwe betogingen of andere incidenten. Wel is duidelijk geworden dat bij de onlusten van maandag twee doden zijn gevallen. Op straat wordt druk gepatrouilleerd door de politie en militairen, en de ambassades waar vluchtelingen zitten worden door honderden politiemannen bewaakt. Enkele buitenlandse vertegenwoordigingen, zoals de Tsjechoslowaakse, hebben uit voorzorg familieleden van diplomaten naar huis gestuurd. Het overleg over het lot van de vluchtelingen heeft nog niets opgeleverd. De Albanese regering heeft volgens een Franse diplomaat laten weten bereid te zijn 15.000 paspoorten uit te geven aan Albanezen die weg willen en te overwegen het nu nog benodigde uitreisvisum af te schaffen.

De Westduitse regering heeft nog geen antwoord gekregen op haar verzoek, met een vliegtuig van de Lufthansa voedsel en geneesmiddelen voor de vluchtelingen in haar ambassade over te mogen brengen naar Tirana. (Reuter, UPI, AP)