Supporters trekken na WK-verlies vernielend door Engelseprovincie

Londen, 5 juli - Engeland is na het verliezen van de strijd om de wereldbeker voetbal merendeels in diepe rouw gedompeld. 'Zelfs de hemel huilt', zei de weerman van BBC-televisie vanmorgen, met een blik op de tekeningen van depressies boven de landkaart. In een aantal steden gingen groepen jongeren gisteravond de straat op om hun frustratie bot te vieren op winkelruiten, geparkeerde auto's en als die tenminste voorhanden waren Duitsers.

In Brighton had de politie te kampen met een massa van duizend ontevredenen, die al plunderend en vernielend door het stadshart trok en pas na middernacht uit elkaar kon worden gedreven. Toen lagen er al elf lichtgewonden in het ziekenhuis en op de televisie duurden de sombere analyses 'nog nooit zo goed gespeeld, nog nooit zo dramatisch verloren' voort.

Slechts een man in heel Engeland ging gisteren de wedstrijd in met in zijn hart het vurige verlangen dat 'onze jongens' zouden verliezen. Hij was de baas van een winkelketen, Rumbelows, die in mei televisietoestellen aanprees met de leuze 'Uw geld terug als Engeland wereldkampioen wordt'.

Dat het zover daadwerkelijk zou komen had hij nooit verwacht. Gisteren is hij wel tien keer geinterviewd en hij zag bij elk optreden grijzer van spanning; de verzekering zou gedeeltelijk de eventuele schade dekken, maar er stonden nog miljoenen ponden op het spel.

Het merendeel van de Engelsen had ervoor gezorgd ruim voor de wedstrijd thuis te zijn. Dat betekende files om twee uur 's middags, drukte in de drankhandel en absolute rust in de supermarkt. Tijdens de wedstrijd was het op straat uitgestorven. Bioscopen en restaurants waren leeg en zelfs het concert van de Rolling Stones in het Wembley-stadium bleef met lege plaatsen zitten.

De Financial Times van vanochtend citeert een veertigjarige bankier met jeugdsentiment, die twintig jaar geleden nog bij de popconcerten in Hyde Park geweest was: 'Mick Jagger is een stuk belangrijker dan de wereldbeker. Dit zou zijn laatste concert wel eens kunnen zijn.'

De krant vond ook nog een restaurant waar alle plaatsen wel bezet waren, de snobistische Waterside Inn aan de Thames in Bray, Berkshire. 'Onze gasten staan boven voetbal', lichtte een woordvoerder ter verklaring toe.

Thee

De elektriciteitsmaatschappijen hadden zich vooral voorbereid op de rust van de wedstrijd. Al die elektrische ketels die toen aangeknipt werden voor de legendarische Engelse remedie van de 'cuppa', het kop thee, vergden een vermogen gelijk aan dat van drie grote steden waarin de bevolking tegelijkertijd het licht zou aandoen. Maar na de beslissing door penalty's, met West-Duitsland als winnaar, was zelfs een kop thee voor velen niet voldoende om de teleurstelling te verwerken.

Northampton, Hull, Derby en Torquay werden het toneel van vernielingen. In gewoonlijk rustige provincieplaatsjes als Newmarket, Ipswich, Haverhill en Stowmarket moest de politie uitrukken tegen bendes vandalen. Maar de kroon spande Brighton, waar de ME op een zeker moment zozeer vreesde voor het leven van enkele honderden jonge Duitse toeristen die op straat liepen, dat men ze allemaal opsloot in een nachtclub tot het heetst van de strijd voorbij was. De bezoekers werden daarna in bussen naar elders afgevoerd.

    • Hikke Jippes