Serviers zeggen ja tegen grondwet

BELGRADO, 5 juli Meer dan negentig procent van de Serviers heeft volgens de media in deze Joegoslavische deelrepubliek bij het referendum van 1 en 2 juli ingestemd met de nieuwe Servische grondwet. In die grondwet wordt de eliminering van de provinciale autonomie van Kosovo bekrachtigd. De Servische regering heeft vanochtend de regering en het parlement van Kosovo ontbonden.

De Servische media vierden gisteren het voorlopige resultaat van het referendum als een 'droomuitslag'.

In Belgrado zou 99,13 procent van de kiezers ja hebben gezegd tegen de nieuwe grondwet, in de stad Kraljevo 99 procent en in Valjevo zelfs 99,5 procent.

De Servische opppositie heeft het voorlopige resultaat als 'vervalst' en als 'een typisch communistische uitslag' bestempeld. De oppositie vocht ook het referendum zelf aan: niet de nieuwe grondwet zou inzet van de volksstemming zijn geweest, maar 'de veiligstelling van de communistische macht' en de bezegeling van de Servische heerschappij over Kosovo.

In Pristina, de hoofdstad van Kosvo, riep eerder deze week een meerderheid van het parlement van de provincie de onafhankelijkheid van Kosovo binnen de Joegoslavische federatie uit. Die maatregel is in Servie 'politieke terreur' genoemd en zal waarschijnlijk weinig gevolgen hebben omdat in de praktijk al niets meer is overgebleven van de grondwettelijk gegarandeerde autonomie van Kosovo. De verklaring van Pristina werd gisteren in de Servische meddia weggehoond. Het blad Politika Ekspres schreef dat 'de these van broederschap en eenheid voor het grootste deel van de Albanezen (in Kosovo) een dekmantel is voor volkerenmord op de Serviers'.

De media en het bedrijfsleven in de provincie zouden onder direct Servisch toezicht moeten worden geplaatst omdat, aldus Politika Ekspres, 'er niet langer aan kan worden getwijfeld dat het grootste deel van de functionarissen in Kosovo aan de kant van de extreme separatisten staat.'

(DPA)