Republiek Cyprus dient aanvraag in voor lidmaatschap van EG

ATHENE, 5 juli De republiek Cyprus heeft gisteren een officieel verzoek ingediend, lid te worden van de EG. De Grieks-Cyprische minister van buitenlandse zaken Jakovou overhandigde in Brussel een desbetreffende brief aan zijn Italiaanse collega De Michelis, sinds vier dagen voorzitter van het ministerscollege van de EG. Later deze maand wordt een gelijksoortige stap verwacht van de andere eiland-republiek in de Middellandse Zee, Malta.

Tussen de EG en Cyprus functioneert al enkele jaren een douane-unie. President Vasiliou stond echter onder sterke pressie van twee grote partijen, die van Kliridis en die van zijn voorganger Kyprianou, alsmede van de pers, het volledige lidmaatschap aan te vragen. Ook uit Athene kwamen zulke adviezen, vooral van de socialistische leider en oud-premier Papandreou.

Alleen de sterk geslonken communistische partij op het eiland bleef tegenstander, en er rezen schampere suggesties dat het talmen van Vasiliou was te wijten aan deze groepering. Dank zij haar stemmen is Vasiliou aan de macht gekomen. De aarzeling van de president zat echter dieper. Hij wist dat aanvragen van het lidmaatschap de verhouding met de Turks-Cyprische leider Rauf Denktas nog verder zou verslechteren, hetgeen ook door diens eerste reactie wordt bevestigd ('De aanvraag is ongeldig, want de Turken op het eiland zijn er niet in gekend'). Het groene licht is vermoedelijk door de EG zelf gegeven, toen de twaalf ministers op hun laatste topconferentie voor het eerst met zoveel woorden melding maakten van het probleem-Cyprus in hun slotcommunique. Er was verband, zo heette het, tussen de kwestie-Cyprus en Turkijes eventuele toetreding. In Ankara was men over deze passage zeer verbolgen en alle EG-ambassadeurs werden op het matje geroepen. De Turkse minister van buitenlandse zaken professor Bozer, toevallig in Brussel, stelde zich gisteren op het Turks-Cyprische standpunt: 'Zonder eerst de instemming te vragen van de Turkse Republiek Noord-Cyprus, is de aanvraag voor volledig lidmaatschap totaal ongeldig'.

Hij voegde eraan toe dat de aanvraag ernstige politieke en wettelijke implicaties heeft en daarom de contacten tussen de gemeenschappen op Cyprus zal hinderen.

    • Frans van Hasselt