Renoir uit lijst gesneden in het Louvre

PARIJS, 5 juli Op klaarlichte dag is gisteren in het Louvre in Parijs een doek van Auguste Renoir uit zijn lijst gesneden en meegenomen. De verdwijning van het schilderij Portrait de Femme Assise werd om circa twee uur 'smiddags opgemerkt. Een uur later ontdekte men in een ander Parijs' museum, het Ernest Hebert Museum, eveneens een lege lijst. Daar bleek het Portrait de Monaluccia van Ernst Hebert te zijn verdwenen.

Beide schilderijen zijn van een klein formaat, zodat ze gemakkelijk konden worden meegenomen. Portrait de Femme Assise, geschilderd tussen 1916-1918, meet 35 bij 27 cm, het andere portret, gemaakt omstreeks 1870, meet 38 bij 33 cm. Uit een recent verschenen catalogus van gestolen schilderijen, gepubliceerd door het Franse ministerie van binnenlandse zaken, blijkt dat vooral kleine bij diefstallen favoriet zijn en dat 58 procent van de tussen 1979 en 1989 in Frankrijk ontvreemde werken in depot waren opgeslagen. Sinds de bouw van de glazen piramide krijgt het Louvre bijna tweemaal zo veel bezoekers als voorheen. Eind dit jaar zullen dat er ongeveer 4,5 miljoen zijn. In de Franse pers zijn eerder zorgen geuit over de bewaking van de 2.200 doeken in het Louvre. Bij een dergelijk hoog bezoekersaantal zouden de bewakers nauwelijks meer in staat zijn het publiek in de gaten te houden. (AFP/DPA/AP)