Renners van Raas winnen op de verkeerde dagen

ROUEN, 5 juli Op dagen dat de kopmannen het laten afweten, grijpen de knechten hun kans. Ploegleider Jan Raas voelt dan intuitief aan dat hij zijn renners op avontuur moet sturen. Voor hem telt het algemeen klassement bij gebrek aan een goede klimmer niet, hij moet de publiciteit voor zijn sponsor zoeken in etappe-overwinningen. Dat lijkt hem na de zege van Frans Maassen in de eerste rit en van Gerrit Solleveld in de vijfde, gisteren van Avranches naar Rouen, aardig te lukken.

Helaas voor Raas en zijn sponsor richtte de algemene aandacht zich beide dagen op andere ontwikkelingen. De ritzege van Maassen was op een zondagochtend in een weekeinde die vol was van spanningen tussen de Tour-favorieten, en de indrukwekkende solo over bijna honderd kilometer van Solleveld werd overschaduwd door de aftocht van Laurent Fignon.

Illustratief voor het belang van Sollevelds overwinning was de persconferentie, waarop slechts een paar Belgische en nauwelijks meer Nederlandse verslaggevers afkwamen. In het tv-programma van Antenne 2, dat onmiddellijk na afloop wordt uitgezonden vanuit een meereizende studio, mocht Solleveld echter met een baseball-pet, waarop met ongeneerd grote letters de naam van zijn sponsor staat, kort maar vluchtig zijn relaas doen. Als er geen televisie was, zou geen sponsor geinteresseerd zijn in de wielersport.

In hondeweer moest Solleveld pr-werk verrichten. Honderd kilometer mocht de Westlander alleen voor het peloton uitrijden, terwijl de regen met bakken uit de hemel viel en iedereen napraatte over Fignon. Pas toen Sollevelds voorsprong opliep tot negen minuten, kropen de renners onder aanvoering van de ploeg van gele-truidrager Steve Bauer onder hun regenschermen vandaan. In de slotfase liep de marge dan ook snel terug. Tot 4 minuten en 27 seconden op de eindstreep.

Het peloton drong niet echt aan om Solleveld in te halen. De gladde wegen vroegen om voorzichtigheid en toen er weer een valpartij ontstond, werd de betrokkenen alle gelegenheid geboden terug te keren in de grote groep. Een groot aantal renners, onder wie Alcala, Nijdam, Kelly, Raab en Mejia, liep bij de val verwondingen op, maar kon aansluiten en in het peloton de finish bereiken.

De Italiaan Marco Giovannetti, winnaar van de Ronde van Spanje en derde in de Giro, staakte de strijd, zogenaamd wegens darmproblemen. Op verzoek van zijn Spaanse sponsor deed Giovannetti ook mee aan de Tour. De ploeg kreeg een 'wild-card' van de Tour-directie dankzij vooral de prestaties van Giovannetti en in mindere mate door de aanwezigheid van sprinter Hermans en klassementsrenner Pino. Andere ploegen, zoals het Spaanse BH en het Colombiaanse Cafe de Colombia (met Herrera), moesten thuisblijven. Nu Giovannetti (hij tekende de avond tevoren een contract bij het Italiaanse Chateau d'Ax) naar huis is en Hermans wegens overschrijding van de tijdslimiet uit de strijd werd genomen, heeft het team weinig meer te zoeken in de Tour.