President Mladenov geeft toe

SOFIA, 5 juli President Petar Mladenov van Bulgarije heeft toegegeven in december tijdens een tegen de regering gerichte betoging te hebben gevraagd om de inzet van tanks. De afgelopen weken heeft Mladenov voortdurend ontkend dat te hebben gedaan.

De controverse over Mladenovs opmerking brak uit, toen de oppositie liet weten over een videoband te beschikken waarop te zien was hoe Mladenov vergeefs trachtte een menigte van duizenden demonstranten in Sofia toe te spreken. Toen zijn toespraak voortdurend werd onderbroken door gefluit en geschreeuw, sputterde Mladenov: 'Laat de tanks komen.'

Mladenov heeft tot gisteren ontkend de opmerking te hebben gemaakt. Met de videoband, waarvan de oppositie gebruik heeft gemaakt tijdens de campagne voor de parlementsverkiezingen van vorige maand, zou zijn geknoeid: Mladenov sprak van 'een primitieve montage' en dreigde met juridische stappen. Er werd een commissie van onderzoek gevormd die de bewuste band op zijn authenticiteit beoordeelde. In Sofia gingen begin vorige maand duizenden studenten in staking. Ze eisten dat Mladenov in het openbaar zou zeggen of hij de opmerking heeft gemaakt en zo ja, wat hij bedoelde.

De president gaf gisteravond eindelijk toe de woorden 'Laat de tanks komen' inderdaad te hebben geuit.