Panama wijst 11 diplomaten van Cuba uit

PanAmA-STAD, 5 juli Panama heeft gisteren besloten 11 van de 15 Cubaanse diplomaten in Panama uit te wijzen. Volgens het Panamese ministerie van buitenlandse zaken heeft Cuba zich bezondigd aan 'herhaaldelijk en systematisch vijandig gedrag' jegens de Panamese regering.

Havana heeft de afgelopen maanden regelmatig kritiek geuit op de regering van president Guillermo Endara, die in december aan het bewind kwam na een Amerikaanse militaire interventie. Het Panamese ministerie van buitenlandse zaken somde verscheidene gevallen op waarbij de Cubanen de legitimiteit van de regering-Endara aanvochten.

Endara werd algemeen als de winnaar van de verkiezingen van mei 1989 beschouwd, maar de vroegere sterke man van Panama, generaal Manuel Antonio Noriega, annuleerde vervolgens de uitslag. Cuba onderhield nauwe betrekkingen met Noriega, die door de Amerikanen werd verdreven en nu in de VS terecht moet staan. Verscheidene familieleden en vertrouwelingen van Noriega zochten in december hun toevlucht op de Cubaanse ambassade in Panama-Stad.

De elf Cubaanse diplomaten hebben tien dagen de tijd gekregen om Panama te verlaten. De Cubaanse zaakgelastigde wilde geen commentaar geven op het Panamese besluit. (AP, UPI)