Ottey geeft glans aan Olympische dag Berlijn

OOST-BERLIJN, 5 juli Merlene Ottey heeft de 28ste Olympische Dag in het Jahnstadion in Oost-Berlijn gisteren kleur gegeven met een beste wereldseizoenprestatie op de 200 meter, 21,91 seconden. De 30-jarige Jamaicaanse atlete, ook 's werelds snelste van dit seizoen op de 100 meter (10,78), was daarmee driehonderdste sneller dan afgelopen vrijdag in het Noordfranse Villeneuve d'Ascq.

De achtste van de in totaal negentien wedstrijden van het Grand-Prixcircuit was prestatief de minste van de drie die de afgelopen zes dagen zijn gehouden. In Villeneuve d'Ascq werden liefst zes beste wereldseizoenprestaties geleverd en Stockholm kon zich maandagavond verheugen in het nieuwe wereldrecord speerwerpen (89,58 meter) van de Engelsman Steve Backley en beste wereldseizoenprestaties op de 5000 meter vrouwen (Lynn Jennings) en mannen (Khalid Skah) en hinkstapsprong (Kenny Harrison). Voor de eerste maal in de geschiedenis van de beroemdste atletiekwedstrijd in Oost-Duitsland was een zeer groot aantal Amerikaanse atleten aan de start. Het budget van het evenement bedroeg ook bijna twee miljoen gulden. De Amerikanen lieten zich niet onbetuigd. Op de 110 meter horden, die vrijwel uitsluitend Amerikaanse deelnemers telde, was tweevoudig wereldkampioen Greg Foster, die zijn schorsing wegens doping heeft uitgezeten, de snelste. De veteraan finishte in 13,27 seconden voor wereldrecordhouder Roger Kingdom (13,29). Kenny Harrison benaderde met 17,79 meter bij het hinkstapspringen het wereldrecord van landgenoot Willie Banks tot op vier centimeter.

Op de 800 meter leverde Ellen van Langen opnieuw een uitstekende prestatie. Zij werd in 2.00,54 derde. Gezien de serie die Van Langen in een tijdsbestek van ruim twee weken afleverde lijkt het slechts een kwestie van tijd of zij komt, evenals vorig seizoen (1.59,82), onder de twee minuten. Van Langen liep dit seizoen: 2.01,24 (Beverwijk, eerste), 2.00,58 (St. Denis, tweede), 2.01,17 (Kapfenberg, eerste), 2.00,28 (Stockholm, vierde) en 2.00,54 (Oost-Berlijn, derde).