Ook Irans president kritiseert Saoediers

NICOSIA, 5 juli Na verscheidene Iraanse kranten heeft gisteren ook de Iraanse president Rafsanjani kritiek geleverd op het Saoedische koningshuis in verband met de ramp in een tunnel bij Mekka, waarbij volgens de Saoedische autoriteiten maandag 1.426 pelgrims om het leven kwamen. Rafsanjani sprak van een 'bittere ramp', die bewees dat het Saoedische koningshuis niet bij machte is de heiligste plaatsen van de islam behoorlijk te besturen. Iran en Saoedi-Arabie staan op zeer slechte voet met elkaar sinds tijdens de Haj van 1987 in Mekka een Iraanse demonstratie ten koste van honderden mensenlevens uiteen werd geslagen.

De Saoedische koning Fahd, die alle verantwoordelijkheid voor de ramp heeft afgewezen en de pelgrims zelf de schuld heeft gegeven omdat ze hadden nagelaten de aanwijzingen te volgen, heeft het ongeluk in de tunnel vergeleken met de Iraanse aardbeving. Rafsanjani was het daarmee niet eens. Niemand had enige controle over een aardbeving, 'maar dat zoveel mensen massaal sterven in een tunnel, is niet iets dat lichtvaardig kan worden opgenomen. Het is een schande voor de wereld van de islam'.

'Het staat vast dat zij die de heilige plaatsen besturen en de Saoedische regeerders verantwoording moeten afleggen aan de islamitische wereld, wat de oorzaak ook moge zijn Het is niet makkelijk te oordelen, we hebben de feiten niet, maar het is in principe onaanvaardbaar'. Saoedi-Arabie heeft gisteren een beroep gedaan op buitenlandse ambassades te helpen bij de identificering van de slachtoffers van de ramp. Volgens de Saoedische autoriteiten waren velen van hen niet in het bezit van papieren. De Saoediers verspreiden nu foto's van de doden. Onder de in totaal ongeveer 1,5 miljoen pelgrims die op het moment van de ramp voor de Haj, de grote pelgrimstocht naar Mekka, in het gebied waren, waren veel buitenlanders. (Reuter, AP)