Officier eist vijftien jaar cel en tbs wegens'Rohypnol-moord'

MAASTRICHT, 5 juli De officier van justitie in Maastricht, mr. L. Ummels, heeft gisteren een gevangenisstraf van vijftien jaar en terbeschikkingstelling geeist tegen de twintigjarige N. H. uit Schinveld. De man heeft in de nacht van 24 op 25 maart een twintigjarig meisje uit zijn dorp verkracht en vermoord. De details over de manier waarop dit gebeurde waren zo gruwelijk dat de rechtbank besloot een deel van de feiten achter gesloten deuren te behandelen.

De dader liep al jaren rond met het plan een vrouw te verkrachten. 'Het leek me prettig macht over iemand te hebben, iemand te laten doen wat ik wilde, 'heeft hij later tijdens de verhoren verklaard. Ieder weekend ging hij tegen sluitingstijd van de plaatselijke disco's de deur uit op zoek naar een meisje dat alleen naar huis liep. De ene keer dat zich een gunstige gelegenheid had voorgedaan, kon hij echter niet het lef opbrengen.

Op 24 maart had H. voor het eerst van zijn leven twee tabletten van het slaapmiddel Rohypnol geslikt en tegen zijn gewoonte in nog eens drie borrels gedronken. De tabletten (in kringen van druggebruikers bekend als 'rooie knollen') had hij gekregen van een vriend. Hij wachtte tot het twee uur was en ging toen op pad, gewapend met twee messen en een luchtdrukpistool. Toen hij zijn slachtoffer zag lopen, verwondde hij het meisje eerst met een mes en dwong haar mee te gaan naar het bos, waar hij haar verkrachtte en wurgde met een riem. Na zijn daad rookte H. bij het lijk een waterpijpje hasj om vervolgens via een omweg naar huis te gaan. Daar rookte hij nog een paar pijpjes en bedacht toen dat zijn slachtoffer misschien niet helemaal dood was. Hij ging terug naar het lijk, verkrachtte het nog eens en bewerkte het met zijn mes.

Volgens districtspsychiater prof. dr. A. van Leeuwen heeft het slikken van de Rohypnol-tabletten tot effect gehad dat H. in een toestand kwam te verkeren waarin handelingen los werden gemaakt van gevoelens: 'Alleen in die toestand kon hij zijn fantasieen in handelingen omzetten.'

Hij omschreef zijn client als een klassiek geval van iemand die zijn angsten probeert om te zetten in dreiging en agressie. 'Om zijn angsten te verdringen had hij steeds sterkere prikkels nodig. Hij ging twee of drie keer per week 's nachts door de bossen wandelen, keek alleen maar naar horrorfilms, liefst vier of vijf op een avond, luisterde naar hard rock of voerde zijn huisdier, een tijgerpython, met ratten en cavia's. Ik denk dat hij nooit van zijn leven zo gelukkig is geweest als op het moment dat hij naast het lijk een waterpijpje zat te roken.' Van Leeuwen herinnerde de rechtbank eraan dat kort geleden in dezelfde rechtszaal een moord onder invloed van Rohypnol was behandeld en dat in Nederland binnenkort nog twee ernstige delicten worden behandeld, waarin het slaapmiddel een belangrijke rol speelt. 'Rohypnol staat erom bekend dat het de angstdrempel wegneemt. In psychiatrische inrichtingen is het altijd beschouwd als een uitstekend middel, omdat de patienten er zo rustig van worden, maar als je er niet van in slaap valt, kan het levensgevaarlijk zijn. Uit dit soort zaken komt voor mij duidelijk de conclusie naar voren dat Rohypnol moet verdwijnen. Het is een maatschappelijk gevaar, 'aldus van Leeuwen.