Mannen minder vruchtbaar in warme zomers

BOSTON, 5 juli Gedurende warme zomers produceren mannen sperma van aanzienlijk mindere kwaliteit dan in de winter, waardoor er tijdens het daaropvolgende voorjaar een lager aantal geboorten valt waar te nemen. Dit staat in het jongste nummer van het New England Journal of Medecine, een gerenommeerd Amerikaans medisch tijdschrift.

Medewerkers van het Instituut voor Toxicologie van de Chemische Industrie in de staat Noord Carolina onderzochten het zaad van 131 mannen in de Texaanse plaats San Antonio. Alle mannen werkten ten minste vier uur per dag buitenshuis. Het onderzoek wees uit dat de concentratie zaadcellen in het sperma 's zomers beduidend lager ligt dan in de winter.

In het verleden is wel verondersteld dat de verklaring voor het lage geboortencijfer van het voorjaar zou kunnen zijn dat de temperatuur van het scrotum van mannen, altijd iets lager dan die van de rest van het lichaam, bij warm weer stijgt. Hierdoor zou de produktie van sperma worden afgeremd.

De onderzoekers zeggen echter dit verband niet te hebben gevonden. Een mogelijkheid is volgens hen dat de reductie samenhangt met de fellere straling van het licht waaraan de mannen in de zomer zijn blootgesteld. (Reuter, AFP)