Kunstwerken vernield: schade ruim halve ton

ROTTERDAM, 5 juli Een groot deel van de zondag in Hoorn geopende internationale kunstmanifestatie 'For Real Now' is maandag en dinsdag vernield en gestolen door onbekenden. De schade zou ruim 50.000 gulden bedragen. Volgens een van de organisatoren, Vincent Vlasblom, wordt de schade hersteld, maar, zegt hij 'als het nog een keer gebeurd, zullen we de manifestatie moeten beeindigen.' De opgezette meeuwen die de Belgische kunstenaar Guillaume Bijl op gebouwen rond de Binnenhaven in Hoorn heeft geplaatst, zijn gestolen. De uitkijktoren, die de Zwitser Res Ingold voor zijn fictieve luchtvaartmaatschappij Ingold Airlines in het Julianapark had opgesteld, is omver getrokken. Het nep-race-circuit met podium voor de winnaars van de Franse groep BP is beklad en vernield. De containerbrug die de Belg Luc Deleu heeft gebouwd, is eveneens beklad. De Hoornse kunstenaar Servaas 'exploiteert' gedurende deze manifestatie de Int. Fischhandel Servaas en Zn. ('een metafoor voor de kunsthandel') en plaatste daarom drie dobbers van twaalf meter hoogte in het IJsselmeer. De dobbers zijn lekgestoken en losgesneden van hun ankers.

Servaas gelooft niet dat de vernielingen zijn aangericht uit agressie tegen de kunstmanifestatie. 'Ik denk dat het eerder speelsigheid en verveling is. Jongeren die wat te doen willen hebben.' Wethouder kunstzaken J. Schapers van Hoorn betreurt 'de baldadigheden'. Hij gelooft niet dat de bevolking de kunstwerken niet zou accepteren, 'hoewel deze kunst natuurlijk bedoeld is om te provoceren en mensen op het verkeerde been te zetten.'

De vijftien deelnemende kunstenaars aan 'For Real Now' hebben met elkaar gemeen dat ze werk maken waarbij de grens tussen fictie en werkelijkheid moeilijk te trekken is, zoals Seymour Likely, die een 'Fine Art Gallery' geopend heeft in een oud VOC-pakhuis in Hoorn. Sommigen, zoals Guillaume Bijl, zijn daardoor al eerder slachtoffer geworden van onbegrip en agressie. Zo werd zijn project 'Verboden te kamperen', bestaande uit een aantal opgezette tenten in de omgeving van Antwerpen door onbekenden verwijderd.

De organisatie van For Real Now vreest dat een tweede golf van vernielingen de manifestatie, die tot 9 september moet duren, de das om zal doen. Om eventuele onvrede bij de plaatstelijke bevolking weg te nemen heeft ze de bewoners van Hoorn opgeroepen eventuele grieven over kunstwerken te komen bespreken op het organisatiekantoor. De politie in Hoorn heeft de zaak in onderzoek.