Italianen aanstichters van relletjes in Turijn

TURIJN, 5 juli Tot diep in de nacht is het in Turijn onrustig geweest na de wedstrijd tussen West-Duitsland en Engeland, maar ernstige ongeregeldheden zijn uitgebleven. Eerder op de dag zijn twee supporters met een mes gestoken.

Italiaanse supporters zijn, net als dinsdagnacht, de belangrijkste aanstichters geweest van de relletjes. Na afloop moesten de Engelse supporters bijna een uur wachten tot zij het stadion uitmochten. In de bussen en trams naar het station zat vrijwel iedereen lusteloos en moe te dommelen, tot Italiaanse supporters met stenen begonnen te gooien en de Engelsen allerlei verwensingen naar het hoofd slingerden. Een paar mensen raakten licht gewond door glasscherven. Bij het station hadden de honderden politieagenten aanvankelijk de grootste moeite om de drie groepen supporters uit elkaar te houden. Met vaak chaotisch aandoende charges werden de Italianen op ruime afstand van het station gehouden. Een aantal onschuldige Engelse en Italiaanse supporters liep hierbij fikse klappen op. Honderden Engelse supporters hebben een groot deel van de nacht doorgebracht in het station, wachtend op een trein richting Bari, waar Engeland zaterdag tegen Italie om de derde plaats speelt. Buiten het station hing een handjevol Duitsers rond, maar de meesten van hun landgenoten waren met de auto vertrokken of zaten elders in de stad de overwinning van het team te vieren.

Een 23-jarige Duitse supporter was 's middags voor het station met een mes gestoken toen hij op vervoer naar het stadion stond te wachten. Het slachtoffer, dat op de zwarte lijst van de Duitse politie staat, kreeg een messteek in de rug en ligt ernstig gewond in het ziekenhuis. Het is onduidelijk wie de dader was. De steekpartij maakte deel uit van een schermutseling waarbij Duitse, Engelse en Italiaanse supporters betrokken waren. Voor het eerst tijdens deze WK is er binnen een stadion een steekpartij geweest. Een Engelse supporter raakte tijdens de wedstrijd lichtgewond. Ook hier is het onduidelijk wie de dader was. In veel vakken zaten supporters van verschillende nationaliteiten door elkaar. De politie houdt in beide gevallen nadrukkelijk rekening met de mogelijkheid dat Italianen verantwoordelijk waren. Op Sardinie, in Rimini en in Bologna was al eerder gebleken dat Engelsen en Italianen samen een explosief mengsel kunnen vormen.

    • Marc Leijendekker