GLAS IN LEIDEN

Het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden is in snel tempo bezig de presentatie van zijn collectie te moderniseren. Na de Etruskische afdeling die vorig jaar werd heropend, heeft men nu de afdeling antiek glas geheel hernieuwd. Daarvoor was er aan de opstelling in deze zaal ruim dertig jaar niets veranderd. De vaak schitterende voorwerpen stonden netjes naast elkaar in eentonige glazen vitrines. Met de herinrichting is de saaiheid definitief verdwenen, er is zelfs een verantwoorde mate van spanning voor in de plaats gekomen. Niet alleen in de vormgeving, maar ook in museaal opzicht. Men heeft er namelijk voor gekozen om de voorwerpen niet volgens de klassieke methode naar periode of regio op te stellen; als uitgangspunt voor de indeling is de gebruikte techniek gekozen. Samen met de instructieve informatie op panelen levert dat verrassende effecten op. Zoopgesteld geven de ruim 300 fraaie glazen objecten een prima overzicht van de ontwikkeling van de glaskunst vanaf het allereerste begin tot in de Romeinse tijd, van met behulp van mallen vervaardigde kostbare kleine flesjes, waarin al even kostbare balsemolien en parfums werden bewaard, tot en met grote, in massaproduktie vervaardigde schalen en drinkbekers, bestemd voor dagelijks gebruik.

Leiden, Rijksmuseum van Oudheden, Rapenburg 28. Di. t/m za. 10-17u., zo. 12-17u. Inl. 071-146246.