Finland en PLO zijn het oneens

HELSINKI, 5 juli De Finse regering en de Palestijnse Bevrijdings Organisatie (PLO) zijn in conflict geraakt over het Finse besluit joodse emigranten uit de Sovjet-Unie via Lappeenranta (bij de Sovjet-grens) naar Israel te laten vliegen. De Israelische luchtvaartmaatschappij El Al heeft toestemming gekregen volgende week in eerste instantie vier chartervluchten uit te voeren.

De Finse regering toonde zich gisteren onaangenaam getroffen door een verklaring van de PLO-vertegenwoordiger in Helsinki, Zuheir al-Wazir, waarin deze het Finse besluit leek te brandmerken als een militaire actie tegen het Palestijnse volk. Wazir maakte later duidelijk te bedoelen dat de joodse emigratie een militaire actie vormde, maar een hoge Finse regeringsfunctionaris bleef zijn verklaring als een onvriendelijke daad zien. In verband met de PLO-verklaring zijn de Finse militairen bij de VN-vredesmacht UNIFIL in Zuid-Libanon in verhoogde staat van waakzaamheid gebracht. (Reuter, AFP)