Doe wil niet met Amerikaanse hulp uit Liberia weg

MONROVIA, 5 juli De Liberiaanse president Samuel Doe heeft een aanbod van de Verenigde Staten hem te helpen Liberia te verlaten afgewezen. Dit heeft het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken meegedeeld nadat de Amerikaanse ambassadeur Peter de Vos in Monrovia meer dan een uur met Doe had gesproken.

Doe had zich volgens diplomatieke bronnen bereid verklaard af te treden nu de rebellen van Charles Taylor tot in de hoofdstad Monrovia zouden zijn doorgedrongen. De president had daarbij als voorwaarde gesteld dat zijn veiligheid en die van zijn Krahn-stam zouden worden gewaarborgd. Does naaste medewerkers, die hadden aangedrongen op het aftreden van de president, hebben het land wel verlaten.

De rebellen zouden Monrovia geheel hebben ingesloten. De hoofdstad, die een half miljoen inwoners telt, zit al een week zonder water en elektriciteit. Winkels zijn gesloten.

Volgens ooggetuigen hebben regeringstroepen (veelal leden van de Krahn-stam) in Monrovia woningen van leden van de Gio- en Mano stammen geplunderd. Veel rebellen behoren tot laatstgenoemde stammen. Gisteren zijn de lijken van 17 mensen gevonden op verschillende plaatsen in de stad. Krahn-leden, die in de minderheid zijn, vrezen een wraakactie wanneer de rebellen Monrovia innemen. Diplomaten hebben gezegd dat een eenheid van ongeveer 1000 rebellen op weg is naar de hoofdstad. (UPI, Reuter, AP)