Caracas: miljarden in petro-chemie

CARACAS, 5 juli Venezuela wil zijn petrochemische industrie in de komende zes jaar verdrievoudigen. Een investeringsprogramma tot een totaal van vijf miljard dollar werd gisteren aangekondigd door president-directeur Hugi Finol van Petroquimica de Venezuela.

Vier fabrieken zijn momenteel al in aanbouw en beginnen naar verwachting begin volgend jaar met de produktie van chemicalien, kunststoffen, chloor en MTBE, een stof die aan loodvrije benzine wordt toegevoegd om het octaangehalte te verhogen.

Niet bekend

Het investeringsplan behelst een project van 1,4 miljard dollar in de staat Zulia, ten westen van de hoofdstad Caracas, waar de belangrijkste olie-installaties zijn geconcentreerd. Een tweede complex, in Moron, ook westelijk van de hoofdstad, zal 830 miljoen dollar vergen. Het grootste petrochemische project, ter waarde van 2,7 miljard dollar, moet in het oosten van het land verrijzen en wordt volgens Finol vernoemd naar een beroemde generaal, Jose Antonio Anzoategui. De Peruaanse staatsoliemaatschappij heeft gistereneen concessie verleend aan een dochter van de Amerikaanse maatschappij Edward Callan voor exploratie van olie en gas in de vallei van de Santiago-rivier ten noorden van Lima bij de grens van Ecuador. De Amerikaanse dochtermaatschappij, Petromineros del Peru, begint met een investering van 32,2 miljoen dollar. Als er olie wordt gevonden zal Petromineros 500 miljoen dollar investeren.

Vorig jaar heeft Peru een concessie ter waarde van 107 miljoen dollar, het omvangrijkste nieuwe contract tot nu toe, verleend aan Mobil Oil. Occidental Petroleum is al langer actief in de oliewinning in Peru, met boorputten in de Amazone nabij Ecuador.

Buitenlandse maatschappijen willen weer in Peru aan de gang sinds de regering eind 1987 de wetgeving heeft versoepeld, ondanks een halvering van de bewezen oliereserves in de afgelopen tien jaar. De staatsregulering is sterk verminderd omdat Peru vroeger jaarlijks een flinke hoeveelheid olie exporteerde en nu moet importeren om in de eigen behoefte aan brandstof te voorzien. Volgens de laatste gegevens heeft het land een eigen oliereserve die kan leiden tot een produktie van 406 miljoen vaten (van 159 liter) per dag. (AP)