Ahold aangeboden op rustig Damrak

ROTTERDAM, 5 juli Ahold, dat bij grote omzetten terrein moest prijs geven, was vanochtend de enige uitschieter in een rustige beurshandel. Tokio wacht af hoe het emissieklimaat zich houdt en Wall Street was gisteren met vacantie.

AMSTERDAM. Veel bedrijvigheid was er vanochtend niet op de vloer van de Amsterdamse effectenbeurs. De grootste drukte kwam van de ballustrades waar enkele schoolklassen de effectenhandel in ogenschouw namen.

Het Damrak moest het doen zonder inspiratie van buiten. De dollar was een tikkeltje hoger, de Japanse beurs was wat lager en Wall Street was woensdag dicht. Evenmin was er nieuws van het Duitse rentefront, zodat de obligatiemarkt nauwelijks was veranderd. De algemene stemmingsindex opende 0,1 punt lager dan het slot van woensdag en zakte vervolgens nog 0,3 punt weg naar 120,2. Uitzondering op de algemene kalmte vormde Ahold. 's Lands grootste kruidenier moest fl. 2 prijsgeven op fl. 143,50 na een dieptepunt van fl. 142,50 te hebben bereikt. Via het AIM-systeem werden aardige blokken Ahold verhandeld.

De internationals deelden in de flauwte met verliezen van een tot enkele dubbeltjes. Akzo verloor zes dubbeltjes op fl. 123, Hoogovens zakte eenzelfde bedrag tot fl. 70,80. KLM verloor woensdag al zeven dubbeltjes onder invloed van de lagere beladingsgraad in juni en in de eerste drie maanden van het lopende boekjaar. Donderdag ging er nog twee dubbeltjes van de koers af.

Wessanen wist de goede stemming van vorige week niet langer vast te houden en verloor fl. 1 op fl. 73,10. Oce zag de stijging van winst en omzet in de eerste helft van het lopende boekjaar niet beloond. Het Venlose kopieerconcern moest negen dubbeltjes prijsgeven op fl. 59,30. Internatio-Muller verloor fl. 1,50 op fl. 96 en Hunter Douglas moest fl. 1,20 terug naar fl. 92,40. Enkele fondsen wisten tegen de verdrukking in winst te boeken. DAF won een dubbeltje op fl. 29,70, Pakhoed steeg eveneens een dubbeltje tot fl. 203, Borsumij Wehry ging drie dubbeltjes omhoog naar fl. 92,40 en Amro won een dubbeltje op fl. 75. De lokale markt gaf hetzelfde beeld als de hoofdfondsen: veel dalers en een paar fondsen, die tegen de stroom oproeiden. De Telegraaf verloor fl. 1,60 op fl. 98,20 en autoverkoper Beers moest fl. 2,80 terug op fl. 127. Cindu-Key blijft in de aandacht van de beleggers, zolang Joep van den Nieuwenhuijzen niet duidelijk heeft gemaakt wat hij met zijn belang doet.

Effectenbank Kempen verloor zes dubbeltjes op fl. 14,30 en de tegenvallende winstontwikkeling bij Samas kostte het fonds een rijksdaalder op fl. 80,50. Macintosh heeft nog geen duidelijkheid gegeven omtrent de biedingen op het bedrijf en verloor vier dubbeltjes op fl. 44,10. Twentsche Kabel moest fl. 3 prijsgeven op fl. 152,50, maar was voor die prijs nog niet gevraagd.

Op de parallelmarkt maakte Docdata een lelijke schuiver van fl. 11 naar fl. 10. Zolang de Venlose techneuten nog niet hebben aangetoond dat zij hun ideeen ook kunnen verkopen, koesteren de beleggers argwaan. LCI zag de forse omzetstijging in de eerste helft van het jaar beloond met een winst van twee dubbeltjes op fl. 17,70. Sligro pakte er fl. 2,70 bij op fl. 69,70. De optiebeurs verkeerde donderdagochtend licht in mineur. Met 2300 contracten was Philips het meest verhandelde fonds. Even na twaalf uur bedroeg de omzet op de EOE 13.000 contracten. TOKIO. Op de beursvan Tokio verloor het Nikkei-gemiddelde van 225 aandelen 94,25 punten (0,29 procent) en sloot op 32,351,67. De omzet was met naar schatting 430 miljoen aandelen opnieuw niet erg omvangrijk. Toch spreken handelaren van forse aankopen. Geruchten willen dat de grote effectenhuizen de koersen steunen omdat met ingang van morgen opnieuw nieuwe aandelen en warrants zullen worden uitgegeven. Die introducties waren opgeschort nadat Tokio in januari van dit jaar begon aan een koersval die de Nikkei met 25 procent deed dalen.